Menu
Winkelwagentje
Propolis 60 capsules

Propolis 60 capsules

€21,45
€24,95
Excl. BTW: €19,68
  • Voorraad: In voorraad
  • SKU: APB18337
  • EAN: 8718868618337
  • Levertijd: Werkdagen voor 15:00 besteld; zelfde dag verzonden.

APB Propolis capsules.

Bijen produceren niet alleen honing. Ze maken bijvoorbeeld ook propolis uit het sap van bepaalde planten en bomen. Wanneer ze het sap combineren met hun eigen afscheiding en bijenwas, ontstaat een kleverig, groenbruin product dat wordt gebruikt als coating voor de bouw van hun bijenkorven. Dit is propolis. En propolis supplementen zijn ook enorm populair onder mensen.

Wat is propolis?

Het woord propolis is afgeleid van het Grieks, waarin pro staat voor "bij de ingang van" en polis voor "gemeenschap" of "stad", wat betekent dat dit natuurlijke product wordt gebruikt bij de verdediging van de bijenkorf. Een andere naam van propolis is bijenlijm.

Propolis is een harsachtig materiaal dat door bijen wordt gemaakt van de knoppen van bijvoorbeeld populieren en naaldbomen. Bijen gebruiken het om bijenkorven te bouwen. Het kan daarom bijproducten van bijenkorven bevatten. Dankzij de wasachtige aard en verstevigende eigenschappen gebruiken bijen propolis bij de bouw en het herstel van hun bijenkorf, om openingen en scheuren af te dichten en de binnenwanden glad te strijken, of tegen weersinvloeden zoals wind en regen en als beschermende barrière tegen indringers van buitenaf zoals slangen, hagedissen, enz. Bijen verzamelen propolis van verschillende planten en bomen, in de gematigde klimaatzone vooral van populieren.

Propolis is meestal donkerbruin van kleur, maar het kan ook groen, rood, zwart of wit zijn. Bij kamertemperatuur is propolis kleverig, bij lagere temperaturen is het een harde substantie.

Waarom is propolis goed voor je?

Onderzoekers hebben meer dan 300 verbindingen in propolis geïdentificeerd. De meeste van deze verbindingen zijn vormen van polyfenolen. Polyfenolen zijn antioxidanten die ziekten en schade in het lichaam bestrijden.

De typische samenstelling van propolis bestaat uit ongeveer 45-55% harsen, 25-35% wassen en vetzuren, 10% etherische oliën en aromatische verbindingen (fenolen), waaronder vanilline, dat propolis de heerlijke vanillegeur geeft, en 5% stuifmeel. Nog eens ongeveer 5% van de bestanddelen van propolis zijn andere organische verbindingen zoals flavonoïden (of bioflavonoïden, samen bekend als vitamine P en citrine).

Hoe wordt propolis gewonnen?

Propolis bevat hoofdzakelijk bijenwas en hars, die door werkbijen uit plantknoppen of exsudaten wordt verzameld. De belangrijkste landen waar propolis wordt geproduceerd zijn Rusland, China en Brazilië. In dit laatste land wordt propolis geproduceerd door kolonies van de Afro-Amerikaanse Apis mellifera (familie Apidae, onderfamilie Apinae). Alle in Brazilië geproduceerde propolis is afkomstig van hars die door bijen wordt verzameld uit in het wild groeiende planten. Twee plantensoorten springen eruit als bron van propolishars: Baccharis dracunculifolia (de bron van de Braziliaanse groene propolis) en Dalbergia ecastaphyllum (bron van de rode propolis).

Leveranciers van imkers verkopen vaak vallen die kunnen worden gebruikt om propolis te verzamelen. De val bestaat uit een dunne plastic plaat met smalle gleufjes erin, die de binnenste afdekking van de bijenkast vervangt. Na verloop van tijd zullen de bijen de smalle gleuven in het plastic opvullen met propolis wanneer de buitenste afdekking plat op de bijenkast ligt. Propolis kan ook worden verzameld door de bijenkorf schraapsel op te vangen bij het schoonmaken van de honingkamers tijdens de honingoogst. In tegenstelling tot propolis die via een val wordt verzameld, bevatten de bijenkorf schraapsels kleine verontreinigingen zoals stukjes was, hout, dode bijen, enz. Die kunnen overigens grotendeels verwijderd worden.

Waar wordt propolis nog meer voor gebruikt?

Propolis wordt gebruikt in supplementen, en soms wordt het ook op de huid gebruikt. In verschillende landen is daarnaast een grote verscheidenheid aan industriële producten met propolis verkrijgbaar, waaronder tincturen, sprays, snoepjes, zalven, crèmes en tandpasta's.

Propolis maken is teamwork.

Honingbijen maken propolis van de harsen die zij verzamelen van loofbomen zoals de berk, de els en de populier (espen). Wanneer deze bomen uitlopen, verschijnen deze harsen rond de knop uit om deze te beschermen tegen schimmels en andere ziekten. Foeragerende bijen gebruiken hun stuifmeelkorfjes (corbicula) om propolisharsen mee terug te nemen naar de bijenkorf. Anders dan bij stuifmeel hebben foerageer bijen echter de hulp nodig van andere bijen in de kolonie om de kleverige hars van hun achterpoten te verwijderen, zodat de kolonie er gebruik van kan maken.

De geschiedenis van propolis.

Sinds de oudheid wordt propolis vaak door de mens gebruikt, vooral in de volksgeneeskunde, om verschillende kwalen te behandelen. De Egyptenaren gebruikten de bijenlijm om hun kadavers te balsemen. De Inca's, Grieken en Romeinen gebruikten het ook, om de vermeende geneeskrachtige eigenschappen.

Propolis werd als officieel geneesmiddel vermeld in de Londense farmacopee van de 17e eeuw. In Italië werd propolis door Stradivarius gebruikt als vernis voor de viool. Aan het eind van de 19e eeuw werd het op grote schaal gebruikt vanwege zijn genezende eigenschappen en in de Tweede Wereldoorlog werd het in verscheidene Sovjet klinieken gebruikt

Locatie is belangrijk.

De samenstelling van propolis kan variëren naargelang van de locatie van de bijen en de bomen en bloemen waartoe zij toegang hebben. Zo zal propolis uit Europa niet dezelfde chemische samenstelling hebben als bijenlijm uit Brazilië. Dit kan het voor onderzoekers moeilijk maken om algemene conclusies te trekken over de gezondheidsvoordelen ervan.

Mogelijke bijwerkingen.

Gebruik geen propolis als je astma hebt of allergisch bent voor bijen bijproducten (inclusief honing), coniferen, populieren, en salicylaten. Propolis kan de bloedstolling vertragen en het risico op bloedingen verhogen bij mensen met bloedingsstoornissen of tijdens een operatie.

APB Holland Propolis capsules online bestellen

Bij Natuurvoordeel.nl bestel je natuurlijke supplementen van de hoogste kwaliteit. Met een beoordeling van maar liefst een 9.3 waarderen klanten in Nederland en België ons enorm, mede dankzij de scherpe prijzen en de gratis verzending vanaf € 45,- (België vanaf € 80,-)
Bestel je je supplement voor 15.00? Dan wordt het op werkdagen nog dezelfde dag verzonden!

Je gezonde leven begint vandaag.

Aanvullende informatie:

Bewaaradvies: Bij kamertemperatuur (15-25ºC) op een droge, donkere plaats bewaren. Buiten bereik van jonge kinderen houden. Deze niet licht doorlatende verpakking zorgt ervoor dat de kwaliteit zo lang mogelijk behouden blijft.

Dosering: 1 - 2 capsules per dag innemen, bij voorkeur voor de maaltijd. Hou je aan de aanbevolen dosering, tenzij anders geadviseerd. Raadpleeg voor gebruik een deskundige in geval van zwangerschap, lactatie, ziekte of medicijngebruik, of als je allergieën hebt in de categorieën hooikoorts, bijensteken of andere bijenproducten.

Een gevarieerde, evenwichtige voeding en een gezonde levensstijl zijn belangrijk. Voedingssupplementen zijn geen vervanging van een gevarieerde voeding.

Ingrediënten:

Propolis extract 440mg puur, bevat 30% flavonoïden

Dosering:

1 - 2 capsules per dag innemen.

Verpakking:

60 capsules

Reviews Over Propolis 60 capsules

  • (0)

Totaal Reviews (0)
Klik hier om een review te schrijven over dit product.