Vitamine C wordt vaak als antioxidant toegevoegd aan levensmiddelen. Een antioxidant is een stof die voorkomt dat andere stoffen een verbinding met schadelijke vrije radicalen van zuurstof aangaan. Het wordt zelf makkelijk geoxideerd en vangt hierdoor de vrije radicalen weg. Een bescermer dus.
Het E-nummer van ascorbinezuur is E300. De naam ascorbinezuur is afgeleid van a (niet) en scorbutus, een woord dat verbasterd is tot scheurbuik. Ascorbinezuur is dus een zuur dat scheurbuik voorkomt.
Scheurbuik kwam vroeger op de grote vaart voor waarbij de schepen soms maanden op zee waren en ze door hun vers voedsel heen raakten. De bemanning liep hierdoor een tekort op aan vitamine C.
Bij vitamine C denken veel mensen gelijk aan citrusvruchten zoals citroenen en sinaasappelen, maar producten die veel meer vitamine C bevatten zijn paprika en spruitjes. Ook bessen en aardappelen bevatten vrij veel vitamine C. Omdat mensen zelf geen vitamine C aan kunnen maken is het belangrijk dat je hiervan voldoende binnenkrijgt door het eten van vers fruit en groeten.
Een goede aanvulling hierop kan het gebruik van pure vitamine-c zijn.
Vitamine-c komt van nature voor in veel groeten en fruit. Hier onder een overzicht van de hoeveelheid vitamine-c (in mg) per 100 gram product.