![]() |
Ooh de Zeê is een natuurlijk unisex ruukwaeter (aftershave) gemaakt uit hoogwaardige biologische ingrediënten. De geur is opgebouwd uit sandelhout, menthol, rozemarijn én Zeeuwse zeevenkel. Gebaseerd op een klassiek recept.
De naam is geïnspireerd door de legende dat het heldenverhaal 'Odysseus' van Homerus zich deels in Zeeland zou hebben afgespeeld. Ooh de Zeê is tevens de Zeeuwse uitroep bij het zien van de zee. Een zalig ruikend verhaal in een mooi flesje dus!
Fris moest-ie zijn, dat Zeeuws ruukwaeter. En passend bij zee. Dus geen aardegeuren maar ook geen citrus. Het was tijdens één van zijn wandelingen langs de Oosterschelde dat Vos Broekema zeevenkel ontdekte. Rijk aan vitamine C en goed voor zo ongeveer alles. Maar bovenal een plantje met een sterke, goede geur. Broekema sloeg aan het macereren ofwel hij onttrok met alcohol geuren en kleuren aan de plant. Daarna volgde het mengen met andere ingrediënten. De ideale geur vond hij in een mix met rozemarijn, sandelhout en menthol.
Mixen
Dat spelen met geuren was voor Broekema, grafisch ontwerper én 'handelaar in ideeën', niet nieuw. Eerder al zwoegde hij met een vriend in Rotterdam op de totstandkoming van een stoere geur. ,,Daar zijn we zeker twee jaar mee bezig geweest en we hebben wel 200 mixen gemaakt. Maar steeds als we er bijna een klap op wilde geven, vond zijn vrouw de geur toch maar niks." Broekema die overloopt van de ideeën, en daardoor overal en nergens schetsen en prototypes heeft rondslingeren, besloot op een gegeven moment al die dingen 'één voor één af te tikken'. ,,Dit was een frustratieproject. Daar heb ik veel geld en tijd ingestoken, maar uiteindelijk hadden we niets." Op de opgedane kennis na. En daar nog iets mee doen, zag de ontwerper wel zitten.
Homerus
Het was zijn vader Martin die hem bij het creëren van 'Ooh de Zeê' inspireerde met het verhaal dat het heldendicht Odyssee van Homerus zich deels in Zeeland zou hebben afgespeeld. Iman Jacob Wilkens, econoom met Zeeuwse voorouders, publiceerde zijn theorie in 1990 in zijn boek 'Waar eens Troje lag'. Wilkens kreeg door dat boek de halve wereld over zich heen. Het was één van de prikkels aan de hand waarvan Broekema zijn unisex aftershave (,,Mannen én vrouwen reageren enthousiast") vormgaf. ,,Maar de naam is ook een knipoog naar L'eau d'Issey. Een paar jaar geleden kon je geen bus instappen of je kreeg die geur in je gezicht. En het is ook nog de Zeeuwse verrukte uitroep als je de zee ziet: 'ooh de zeê'."
Aan de man brengen
Broekema barst weliswaar van de ideeën, maar hij zoekt wel altijd naar wegen waarmee de dingen die hij doet betekenisvol zijn. Door een laag toe te voegen waarin hij iets kwijt kan van zijn betrokkenheid met de omgeving, met het klimaat of met mensen. Dat gaat zelfs op met zijn Zeeuws ruukwaeter. De ontwerper heeft een hekel aan hedendaagse Engelse marketingtermen als storytelling en citymarketing, maar denkt wel dat producten zoals Ooh de Zeê bijdragen aan het aan de man brengen van Zeeland. ,,Je laat Zeeland weer zien met een extra laag. Kijk: Zeeland heeft ook mythes. Daar heeft zelfs iemand, en nog een slim iemand ook, een boek over geschreven. Zeeland heeft héél veel verhalen."