Isoflavonen en overgangsklachten

  • Beschrijving

Isoflavonen en overgangsklachten.

Isoflavonen zijn stoffen die veel voorkomen in bepaalde peulvruchten en kruiden, met name soja en rode klaver. Ze worden veel ingezet tegen klachten tijdens de menopauze. Lees hier alles over isoflavonen en overgangsklachten.

Wat zijn isoflavonen?

Isoflavonen vormen een specifieke groep moleculen die een zogenaamde fytochemische stof (natuurlijke plantaardige chemische stof) vormen, die wordt aangetroffen in voedingsmiddelen zoals peulvruchten, en kruiden zoals rode klaver. Ze worden voornamelijk geproduceerd door bepaalde bonen en peulvruchten. Isoflavonen worden vaak beschreven als fyto-oestrogenen omdat de chemische structuur overeenkomsten vertoont met het menselijke hormoon oestrogeen. De term “fyto” heeft het danken aan het feit dat het van plantaardige oorsprong is. Isoflavonen zijn daarnaast ook anti-oxidantverbindingen. Dit betekent dat zij schade door zuurstof (zoals die veroorzaakt wordt door vrije radicalen) verminderen.

Waar vind je isoflavonen?

Wat voedingsmiddelen betreft, bevatten sojabonen het hoogste gehalte aan isoflavonen. Kruiden die rijk zijn aan isoflavonen, zijn onder meer rode klaver (Trifolium pratense) en alfalfa (Medicago sativa). Net als soja wordt rode klaver beschouwd als een peulvrucht die fyto-oestrogenen bevat. In hun meest voorkomende vorm omvatten soja-isoflavonen genisteïne, daidzeïne en glyceteïne. Om het consumeren van isoflavonen veel makkelijker te maken, en beter te kunnen doseren, zijn er voedingssupplementen zoals Biodream Soja Isoflavonen.

Isoflavonen en overgangsklachten.

Isoflavonen worden vaak ingezet tegen overgangsklachten. De menopauze (overgang) is het moment waarop het lichaam geleidelijk stopt met de productie van oestrogeen en het vrijgeven van een eicel elke maand. Veel voorkomende overgangsklachten zijn:
  • opvliegers
  • nachtelijk zweten
  • stemmingswisselingen
  • gebrek aan concentratie
  • vermoeidheid
  • vaginale droogheid
  • slaapproblemen
Als fyto-oestrogeen worden isoflavonen soms ingezet om klachten te verlichten. Daarbij moet rekening worden gehouden met de werking; verschillende isoflavonen hebben een verschillende werking. Het meest functioneel zijn de isoflavonen uit soja.

Soja en isoflavonen.

Eenmaal in je lichaam binden soja-isoflavonen zich aan dezelfde receptoren als oestrogeen. Receptoren zijn als het ware koppelstations op het oppervlak van cellen. Wanneer isoflavonen zich binden aan sommige receptoren, bootsen ze de effecten van oestrogeen na. Wanneer ze zich binden aan andere receptoren, blokkeren ze de effecten van oestrogeen. Wanneer isoflavonen oestrogeen nabootsen, kunnen ze helpen bij het verminderen van symptomen van de menopauze. Biodream Soja Isoflavon is volledig natuurlijk en bevat componenten uit niet-genetisch gemanipuleerde sojabonen. Het is hierdoor veilig en effectief.