Gember is eigenlijk een wortelstok, geen wortel. Een wortelstok is een ondergrondse stengel. De gemberplant zelf is een kruid. Gember (Zingiber officinale) maakt deel uit van de Zingiberaceae familie, waartoe ook kurkuma en kardemom behoren. Je kunt zelf gember kweken van wortelstokken die je in de supermarkt kunt vinden, al doen gemberplanten het het best in een tropisch klimaat. Volwassen gember wortelstokken, die het meest in winkels worden verkocht, worden na 10-12 maanden geoogst.
Niet alleen de wortelstokken van gewone gember zijn eetbaar, maar ook de bladeren en scheuten. Ze hebben een minder scherpe smaak dan de wortelstok.
Gember (Zingiber officinale) is een wortel die van nature in Zuidoost-Azië groeit, de gemberwortel groeit goed in warme streken, aan de wortelstok groeien steeds weer nieuwe uitlopers. Gemberwortel staat in de Chinese gezondheidsleer al eeuwenlang bekend om haar gezondheidseffecten voor de spijsvertering en het immuunsysteem.
Zo werd in de Chinese en Griekse geschiedenis al gemberthee gemaakt voor de maag. Gember heeft een vrij sterke smaak en wordt ook in de Nederlandse keuken steeds vaker als smaakmaker gebruikt. Verse gember bevat veel werkzame stoffen (polyfenolen), met name gingerol, shogaol en zingiberene. APB Holland gebruikt 4 gram verse gemberwortel voor een capsule van 400 mg gember extract.