Ontdekking van Balans en Harmonie

Ayurveda is een eeuwenoude geneeskundige traditie die zijn wortels heeft in India, en is gebaseerd op balans en harmonie. Deze oude geneeskunde heeft de tand des tijds doorstaan en is ook vandaag de dag een relevante en holistische benadering van gezondheid en welzijn. In dit blogartikel nemen we je mee in de oorsprong, werking, praktijken en kruiden die centraal staan in de Ayurvedische geneeskunde.

Ontstaan van Ayurveda

De oorsprong van Ayurveda kan worden getraceerd naar de Vedische teksten, specifiek de Rigveda, een van de oudste heilige geschriften ter wereld. Ayurveda betekent letterlijk "de wetenschap van het leven" en richt zich op het bereiken van een harmonieuze balans tussen lichaam, geest en ziel. Deze traditionele geneeswijze heeft zich door de eeuwen heen ontwikkeld en aangepast aan verschillende culturele invloeden.

Ayurveda is een traditionele geneeswijze inheems aan het Indiase subcontinent. Tegenwoordig wordt het gerangschikt onder de alternatieve geneeswijzen. Ayurveda is een discipline van de Upaveda of "extra kennis" vanuit de Vedische traditie. De oorsprong van ayurveda is dan ook gevonden in de Atharvaveda. Er zijn ook verschillende legenden die de oorsprong van ayurveda toeschrijven aan de god Dhanvantari (of Divodasa) die het rechtstreeks van de god Brahma doorkreeg. In de ayurvedische praktijken wordt veelvuldig gebruikgemaakt van geneesmiddelen op basis van kruiden en mineralen. (bron: Wikipedia)

Oude Wijsheid, Moderne Relevantie

Ondanks zijn oude oorsprong blijft Ayurveda relevant in de moderne tijd. Het heeft de aandacht getrokken van mensen die op zoek zijn naar complementaire benaderingen van gezondheidszorg en holistische geneeskunde. Veel beoefenaars van Ayurveda benadrukken het belang van preventie en het in evenwicht brengen van het lichaam als sleutels tot een gezond leven.

Fundamentele Principes en Werking

In de bijzondere wereld van Ayurveda wordt het menselijk lichaam en alles in de natuur gezien als een opbouw bestaande uit 5 elementen:

 • Ether
 • Lucht
 • Vuur
 • Water
 • Aarde

Deze elementen zijn verder onderverdeeld in 3 Dosha's:

 • Vata
 • Pitta
 • Kapha
Deze dosha's representeren verschillende combinaties van de vijf elementen. De gezondheid wordt behouden door het handhaven van een balans tussen deze dosha's.

De Ayurvedische geneeskunde omvat een holistische benadering waarbij niet alleen de symptomen worden behandeld, maar ook de onderliggende oorzaak van een ziekte. De behandeling kan variëren van dieet en levensstijlaanpassingen tot het gebruik van kruiden en planten.

Ayurvedische Genezers en Hun Praktijken

Ayurvedische genezers, bekend als vaidya's, benaderen ziekten door een gedetailleerde analyse van de constitutie van een individu. Dit omvat het identificeren van dominante dosha's en het begrijpen van iemands prakriti (aangeboren constitutie) en vikriti (huidige toestand). Op basis van deze analyse stellen ze een behandelingsplan op dat gericht is op het herstellen van het evenwicht.

Behandelingen kunnen onder meer bestaan uit dieetadvies, levensstijlaanpassingen, yoga, meditatie en het gebruik van Ayurvedische kruidenpreparaten.

Bekende Kruiden en Planten in Ayurveda

Ayurvedische geneeskunde maakt uitgebreid gebruik van kruiden en planten om de gezondheid te bevorderen en ziekten te behandelen. Enkele veelgebruikte kruiden en hun toepassingen zijn:

 • Ashwagandha (Withania somnifera) is een adaptogeen kruid dat wordt gebruikt om stress te verminderen en het immuunsysteem te ondersteunen.
 • Turmeric / Curcuma (Curcuma longa) is bekend om zijn ontstekingsremmende eigenschappen, wordt kurkuma vaak gebruikt voor gewrichtsgezondheid en algemeen welzijn.
 • Triphala is een combinatie van drie vruchten - Amla, Bibhitaki en Haritaki, Triphala wordt gebruikt voor het reinigen van het spijsverteringsstelsel en het ondersteunen van de darmgezondheid.
 • Neem (Azadirachta indica) Neem wordt gebruikt vanwege zijn antibacteriële eigenschappen en wordt vaak toegepast op de huid voor verschillende huidproblemen.

Holistisch

Ayurveda, met zijn diepe wortels in de oude Indiase cultuur, biedt een holistische benadering van gezondheid en welzijn. Van de eeuwenoude principes tot de praktijken van Ayurvedische genezers en het gebruik van kruiden, het blijft een waardevolle bron van kennis voor diegenen die streven naar een gebalanceerd en gezond leven. Als je geïnteresseerd bent in alternatieve geneeswijzen en een holistische benadering van gezondheid, kan het verkennen van de Ayurvedische geneeskunde een fascinerende reis zijn naar de wereld van natuurlijke genezing.