Menu
Winkelwagentje

IJzer supplementen

IJzer is een mineraal dat een belangrijke rol speelt in ons lichaam. Het is namelijk een onderdeel van hemoglobine, dat in rode bloedcellen zit. Het speelt een rol in het transport van zuurstof in ons lichaam. Lees wat ijzer nog meer doet en hoe een ijzertekort eruit ziet.
IJzer Bisglycinaat 200 tabletten
14 % korting
Brand: APB Holland
APB IJzer tabletten IJzer is een mineraal dat een belangrijk bestanddeel is van hemoglobine, een soort eiwit in rode bloedcellen dat zuurstof van de longen naar alle delen van het lichaam transporteert. Het is dan ook erg belangrijk. De ijzer supplementen van APB vullen de ijzer voorraad van het l..
€21,45 €24,95
Excl. BTW:€19,68
Gentle Iron Complex van Together Health is zacht voor de maag. Het supplement is namelijk gemaakt van ijzer uit volwaardige voeding. Omdat dit ijzersupplement alle natuurlijke bestanddelen van RAW Food bevat (zoals levende enzymen, fytonutriënten, aminozuren, sporenelementen en andere b..
Vanaf €6,97
Excl. BTW:€9,14
Speciaal ontwikkeld voor de unieke behoeften van de man: Men's Multi Vit van Together. Precies wat de moderne man nodig heeft. Speciaal ontwikkeld voor de unieke behoeften van de man: de Men s Multi Vit van Together. Precies wat de moderne man nodig heeft. Alle voedingswaarden zijn..
Vanaf €10,47
Excl. BTW:€13,72
Deze Multivitamine van Together bevat alle essentiële vitaminen en mineralen voor een vegan lifestyle. Zo bevat dit supplement een mix aan: jodium, zink, ijzer, vitamine B12, calcium en beta-caroteen. Alle ingrediënten zijn op basis van voeding verkregen. Door een zorgvuldig productieproces ..
Vanaf €11,87
Excl. BTW:€15,56
Multivitamine vrouwen Together 30 caps
onze tip!
Speciaal ontwikkeld voor de unieke behoeften van de vrouw: de Woman’s Multi Vit van Together. Precies wat de moderne vrouw nodig heeft. Alle voedingswaarden zijn afkomstig van voedsel, oceaan bronnen en plantaardige ingrediënten. De supplementen worden geproduceerd onder gecontroleerde omstandig..
Vanaf €9,77
Excl. BTW:€12,81
Udo's Choice Beyond Greens EKO NL - Bio - 01
36 % korting
Brand: Udo's Choice
Beyond Greens is een combinatie van verschillende grassen, algen, kruiden, groenten en zaden. Een deel van de ingrediënten wordt gefermenteerd en het mengsel bevat van nature diverse essentiële vitaminen en mineralen. Udo’s Choice Beyond Greens is beschikbaar in een afsluitbare, papieren zak ..
Vanaf €41,25
Excl. BTW:€30,28
1 - 6 van 6 (1 pagina's)

Wat doet ijzer in ons lichaam?

IJzer heeft een aantal belangrijke functies in ons lichaam:

 • IJzer helpt bij de normale vorming van rode bloedcellen en hemoglobine.
 • Het heeft een gunstige invloed op het celdelingsproces
 • IJzer speelt een belangrijke rol bij geestelijke inspanning en activiteit
 • IJzer levert een bijdrage aan de ontwikkeling van cognitieve functies van kinderen
 • Het helpt energie vrij/los te maken uit vet, koolhydraten en eiwitten
 • Het helpt het immuunsysteem en ondersteunt de afweer van het lichaam
 • Het ondersteunt de vermindering van vermoeidheid en moeheid
 • IJzer is goed voor een normaal zuurstoftransport in het lichaam

IJzertekort

Wanneer het lichaam niet genoeg ijzer binnenkrijgt, kan het niet het aantal normale rode bloedcellen produceren dat nodig is om een goede gezondheid te behouden. Deze aandoening wordt ijzertekort genoemd en kan uiteindelijk leiden tot bloedarmoede (maar ijzertekort is niet de enige oorzaak van bloedarmoede).

Hoewel veel mensen voldoende ijzer uit hun voeding halen, moeten sommigen extra hoeveelheden innemen om aan hun behoeften te voldoen. Zo gaat ijzer soms verloren bij langzame of kleine bloedingen in het lichaam waarvan u zich niet bewust bent. Ook bij extreem zware menstruatie kan ijzersuppletie een goed idee zijn.

IJzer komt in twee vormen in de voeding voor: heemijzer, dat goed wordt opgenomen, en non-heemijzer, dat veel minder goed wordt opgenomen. De beste voedingsbron van opneembaar (heem)ijzer is mager rood vlees. Non-heemijzer komt vooral voor in plantaardige producten. Dit wordt minder goed opgenomen door het lichaam, maar is ook weer niet verwaarloosbaar. Ongeveer 1 tot 10% van het non-heemijzer dat je eet, wordt goed opgenomen door het lichaam, vergeleken met 25% bij heemijzer.

De symptomen van een ijzertekort zijn onder andere:

 • Flinke vermoeidheid
 • Zwakte
 • Bleke huid
 • Pijn op de borst, snelle hartslag of kortademigheid
 • Hoofdpijn, duizeligheid of licht in het hoofd
 • Koude handen en voeten
 • Ontsteking of pijnlijke tong
 • Broze nagels
 • Ongewone trek in niet-voedzame of zelfs eetbare stoffen
 • Slechte eetlust

Het gaat dan wel over een flink tekort aan ijzer in het lichaam.

IJzer supplementen

IJzersupplementen worden vooral gebruikt om ijzertekort te voorkomen. Vegetariërs en veganisten hebben meer kans op ijzertekort, omdat ze geen heemijzer binnenkrijgen van dierlijke producten. Ook zwangere vrouwen kunnen een ijzertekort krijgen.

IJzer tabletten van APB zijn een goede aanvulling op de voeding, net als Together Gentle Iron Complex. Overleg bij een zwangerschap altijd eerst met een arts.

Er zijn verschillende vormen ijzer in supplementvorm beschikbaar. IJzer zelf is een instabiel molecuul en wordt daarom gebonden aan een hulpstof. Veel gebruikte vormen van ijzer in supplementen zijn ijzerzouten, zoals ijzersulfaat, ijzergluconaat, ijzercitraat en ijzerbisglycinaat. De laatste is biologisch de meest beschikbare vorm voor het lichaam.

Hoeveel ijzer heb ik nodig?

De hoeveelheid ijzer die je nodig hebt, is:

Categorie/Leeftijd
Dagelijks aanbevolen hoeveelheid
Mannen

9 - 13 jaar
11 mg
14 -17 jaar
11 mg
18 jaar en ouder
11 mg


Vrouwen

9 -13 jaar
11 mg
14 -17 jaar
15 mg
18 - 50 jaar (voor de overgang)
16 mg
na de overgang
11 mg
Zwangere vrouwen
16 mg
Tijdens het geven van borstvoeding
15 mg
(bron: Voedingscentrum)


IJzer supplementen online bestellen

Bij Natuurvoordeel.nl bestel je natuurlijke supplementen van de hoogste kwaliteit. Met een beoordeling van maar liefst een 9.3 waarderen klanten in Nederland en België ons enorm, mede dankzij de scherpe prijzen en de gratis verzending vanaf € 45,- (België vanaf € 80,-)
Bestel je je supplement voor 15.00? Dan wordt het op werkdagen nog dezelfde dag verzonden!

Je gezonde leven begint vandaag.

Ben je opzoek naar supplementen met Jodium? Bekijk dan de volgende pagina.