DL-fenylalanine (DLPA) supplementen
DL-fenylalanine (DLPA) is een aminozuur dat zowel in eiwitrijk voedsel als in supplementvorm voorkomt. Lees hier wat DLPA supplementen voor je doen en hoe je het gemakkelijk bestelt.
Wat is DL-fenylalanine (DLPA)?
DL-fenylalanine is een aminozuur, de bouwstenen van eiwitten. Het bestaat uit een fenylgroep, een koolstofatoom en een aminogroep. Er zijn drie verschillende vormen van fenylalanine: L-fenylalanine, D-fenylalanine en DL-fenylalanine. De 'L' staat voor linksdraaiend, de 'D' staat voor rechtsdraaiend, en 'DL' duidt op een mengsel van beide.
De termen 'linksdraaiend' (L) en 'rechtsdraaiend' (D) verwijzen naar de manier waarop licht wordt gebogen of gepolariseerd wanneer het door deze moleculen gaat. Het heeft te maken met de ruimtelijke structuur van de moleculen en de richting waarin ze draaien.
In het geval van aminozuren zoals fenylalanine zijn er twee verschillende ruimtelijke rangschikkingen of isomeren mogelijk, vergelijkbaar met een linker- en rechterhand. Deze isomeren hebben dezelfde chemische formule, maar de atomen zijn anders gerangschikt in de ruimte. Wanneer licht door deze isomeren gaat, wordt het licht in verschillende richtingen gedraaid, afhankelijk van of het door het L-isomeer (linksdraaiend) of het D-isomeer (rechtsdraaiend) gaat.
DL-fenylalanine zit vooral in dierlijke producten
Fenylalanine is een essentieel aminozuur, wat betekent dat ons lichaam het niet zelf kan maken en we het uit voedsel moeten halen. Het kan ook synthetisch worden geproduceerd voor gebruik in supplementen.
Hier zijn enkele voedingsmiddelen waarin fenylalanine, inclusief DL-fenylalanine, van nature voorkomt:
- Vlees (rundvlees, kip, varkensvlees en lamsvlees)
- Vis (zalm, tonijn, forel en kabeljauw)
- Zuivelproducten (melk, kaas, yoghurt)
- Eieren
- Sojaproducten (tofu en tempeh)
- Noten en zaden (amandelen, pinda's, zonnebloempitten)
De hoeveelheid fenylalanine in deze voedingsmiddelen is relatief laag is in vergelijking met andere aminozuren, en het kan variëren per voedingsmiddel. Het zit ook vooral in dierlijke producten. Daarom zijn DLPA supplementen populair bij vegetariers en veganosten.
Als mensen DL-fenylalanine willen innemen als voedingssupplement, kiezen ze meestal voor geconcentreerde supplementvormen om de gewenste hoeveelheid te verkrijgen.
Waar komt de naam vandaan?
De naam 'fenylalanine' komt van het Griekse woord 'phaino,' wat 'lichtgevend' betekent, omdat fenylalanine fluorescerend is. De 'DL' in DL-fenylalanine verwijst naar de mix van L- en D-fenylalanine. Dit betekent dat het zowel de linksdraaiende als rechtsdraaiende vormen van het aminozuur bevat.
DL-fenylalanine (DLPA) supplementen
DLPA supplementen kunnen op verschillende manieren gemaakt worden. Veel van de stoffen worden in het lab gemaakt. Van de synthetische variant is de biologische afbreekbaarheid namelijk veel hoger.
DLPA, of DL-fenylalanine, wordt gemaakt door aminozuren uit eiwitten te halen. Dit proces begint met het veranderen van eiwitten, zodat de aminozuren erin gemakkelijk kunnen worden verwijderd. Dit wordt ‘denaturatie’ genoemd.
Vervolgens worden de eiwitten behandeld met zuren, zoals zoutzuur, om de aminozuren vrij te maken. Dit proces heet ‘hydrolyse’. De verschillende bouwstenen worden losgekoppeld, als het ware. Die bouwstenen kunnen dan los gebruikt worden.
Na de hydrolyse worden de aminozuren en andere kleine stukjes gescheiden van de rest van de eiwitten. Dit gebeurt door ze te filteren en te sorteren. Zo krijgen we uiteindelijk DLPA als product.
Een DLPA supplement van hoog niveau is dat van APB: DLPA D-L Phenylalanine capsules.
Bijwerkingen
DLPA is voor zover bekend veilig. Er zijn geen bijwerkingen bekend. Houd je altijd aan de aanbevolen dosering. Wel kunnen DLPA supplementen reacties veroorzaken met mensen die bepaalde aandoeningen hebben of medicatie gebruiken. DLPA bevat fenylalanine en mag daarom niet worden ingenomen door mensen met fenylketonurie, een erfelijke aandoening die het lichaam verhindert fenylalanine af te breken.
Bovendien kan DLPA in sommige gevallen de bloeddruk verhogen. Als je aanleg hebt voor hoge bloeddruk, is het verstandig om de dosering langzaam op te bouwen en je bloeddruk in de gaten te houden tijdens het gebruik van het supplement. Ook moet je DLPA vermijden als je bloeddrukverhogende medicijnen, zoals MAO-remmers, gebruikt.
Het is altijd belangrijk om de aanwijzingen op de verpakking en in de bijsluiter te volgen. Als je zwanger bent, borstvoeding geeft, medicijnen gebruikt of een onderliggende medische aandoening hebt, is het raadzaam om voorafgaand aan het gebruik van supplementen een deskundige te raadplegen.
DLPA supplementen online bestellen
Bij Natuurvoordeel.nl bestel je natuurlijke supplementen van de hoogste kwaliteit. Met een beoordeling van maar liefst een 9.3 waarderen klanten in Nederland en België ons enorm, mede dankzij de scherpe prijzen. Bestel je je supplement voor 15.00? Dan wordt het op werkdagen nog dezelfde dag verzonden! Je gezonde leven begint vandaag.
Op de volgende pagina lees je alles over Groenlipmossel