Waarom is Calcium zo belangrijk voor ons lichaam?
Eigenlijk weten we allemaal wel dat calcium belangrijk is; als kind dronken we al vaak een glaasje melk. Calcium is een veelzijdig mineraal, dat niet door ons lichaam wordt aangemaakt. We moeten het dus via de voeding binnenkrijgen. Calcium doet veel voor ons lichaam:
Het draagt bij aan een goed verloop van de bloedstolling
Bloedstolling zorgt ervoor dat een bloeding stopt. Dat kan een externe bloeding zijn, een snee of wond, maar ook intern. Een blauwe plek is bijvoorbeeld ook een kleine interne bloeding. Ons lichaam zorgt ervoor dat de bloeding stopt, de opening heelt en dat de korst of stolsel wordt opgeruimd. Dit hoort allemaal bij bloedstolling. Hiervoor is calcium nodig.
Calcium is van belang voor de opbouw van sterke botten van kinderen en draagt bij aan de instandhouding van sterke botten en een sterk gebit bij volwassenen
Het bekende glaasje melk.
Calcium draagt bij aan de aanmaak van cellen en weefsels
Calcium heeft een heel belangrijke rol bij de celdeling.
Het helpt energie vrij te maken uit de voeding
Mineralen als calcium leveren zelf geen energie, maar calcium is wel nodig om energie vrij te maken uit voeding.
Het is goed voor de werking van de spieren, draagt bij aan een normale prikkeloverdracht in de zenuwen en heeft een gunstige invloed op de hartspier
Spieren gebruiken calcium om zich aan te kunnen spannen. Een tekort aan calcium veroorzaakt vaak spierkrampen.
Calcium ondersteunt de spijsvertering
Calcium is belangrijk bij de aanmaak van enzymen en hormonen, vooral de enzymen en hormonen die belangrijk zijn voor de spijsvertering.
Calcium supplementen
Het menselijk lichaam heeft calcium nodig. Het ondersteunt spieren, botten en gebit en speelt ook een belangrijke rol in de spijsvertering. Als je niet genoeg calcium binnenkrijgt, kun je te maken krijgen met gezondheidsproblemen. Veel mensen krijgen niet genoeg calcium binnen. Kinderen en adolescenten lopen een risico, maar ook volwassenen van 50 jaar en ouder.
Zelfs als bij een gezond en evenwichtig dieet kan het moeilijk zijn om voldoende calcium binnen te krijgen als je:
- een veganistisch dieet volgt
- lactose-intolerantie hebt en weinig zuivelproducten eet
- grote hoeveelheden eiwitten of natrium consumeert, waardoor het lichaam meer calcium kan uitscheiden
- langdurig wordt behandeld met corticosteroïden
- bepaalde darm- of spijsverteringsziekten hebben die de opname van calcium verminderen, zoals inflammatoire darmziekten of coeliakie.
In deze situaties kunnen calciumsupplementen helpen om aan de calciumbehoeften te voldoen. Overleg dit bij voorkeur ook even met de huisarts.
Dagelijkse calcium behoefte
Hoeveel calcium je nodig hebt, hangt af van leeftijd en geslacht.
Calcium: Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid
Mannen
- 19-50 jaar 1.000 mg
- 51-70 jaar 1.000 mg
- 71 jaar en ouder 1.200 mg
Vrouwen
- 19-50 jaar 1.000 mg
- 51 jaar en ouder 1.200 mg
De aanbevolen bovengrens voor calcium is 2.500 mg per dag voor volwassenen van 19 tot 50 jaar. Voor personen van 51 jaar en ouder is de limiet 2.000 mg per dag.
Calcium supplementen voor vrouwen vanaf 50 jaar
Vrouwen vanaf 50 jaar hebben een extra reden om een calciumsupplement te overwegen. Zoals je ziet, is de minimale aanbevolen dagelijkse hoeveelheid hoger.
Calcium helpt namelijk het verlies van botmineralen bij vrouwen in de menopauze te verminderen. Een lage botmineraaldichtheid is een risicofactor voor botbreuken door osteoporose.
Calciumsupplementen die minimaal 400 mg Calcium per dosering bevatten, zoals Together Calcium seaweed, kunnen helpen om dit botverlies tegen te gaan. Het is belangrijk dat je streeft naar een inname van tenminste 1200 mg calcium per dag. Daarbij wordt calcium uit voeding uiteraard ook meegerekend.
Nataos heeft een vloeibare vorm van Calcium in het assortiment. Door dat het vloeibaar is neemt het lichaam deze vorm erg snel op.
Omdat vitamine D ook voordelen heeft voor iedereen boven de 50, is Together Bone Aid Calcium, vitamine K2 en D3 ook een fijne keuze.
Soorten calciumsupplementen
In calciumsupplementen worden verschillende soorten calciumverbindingen gebruikt. Elke verbinding bevat verschillende hoeveelheden calcium, elementair calcium genoemd. Gangbare calciumsupplementen kunnen worden aangeduid als:
- Calciumcarbonaat (40% elementair calcium)
- Calciumcitraat (21% elementair calcium)
- Calciumgluconaat (9% elementair calcium)
- Calciumlactaat (13% elementair calcium)
De twee belangrijkste vormen van calciumsupplementen zijn carbonaat en citraat. Calciumcarbonaat is het meest voordelig en daarom vaak een goede eerste keuze.
Calcium supplementen online bestellen
Bij Natuurvoordeel.nl bestel je natuurlijke supplementen van de hoogste kwaliteit. Met een beoordeling van maar liefst een 9.3 waarderen klanten in Nederland en België ons enorm, mede dankzij de scherpe prijzen. Bestel je je calcium supplement voor 15.00? Dan wordt het op werkdagen nog dezelfde dag verzonden! Je gezonde leven begint vandaag.
Ben je opzoek naar
supplementen met IJzer? Bekijk dan de volgende pagina.