Menu
Winkelwagentje

NAC (N-Acetyl Cysteïne) supplementen

Aminozuren zijn bouwstenen van eiwitten. Beide zijn stoffen die we nodig hebben om ons lichaam goed te laten functioneren. Alle processen die min of meer ongemerkt gaan, zoals voeding omzetten in energie, hebben daar brandstof voor nodig. 22 soorten aminozuren, waarvan 13 door het lichaam zelf worden gemaakt (niet-essentiële aminozuren) en 9 die we via voeding moeten binnen krijgen (essentiële aminozuren). Eén zo’n aminozuur is N-Acetyl cysteïne (NAC). Lees er alles over.

APB N-Acetyl-Cysteïne capsulesNAC (N-Acetyl-Cysteïne) is afgeleid van het aminozuur L-cysteïne. Het lichaam heeft twintig funamentele aminozuren nodig als bouwstenen voor de eiwitten. Deze aminozuren worden dan weer onderverdeeld in drie categorieën: essentieel. semi-essentieel en niet-essentiee..
€21,45 €24,95
Excl. BTW:€19,68
1 - 1 van 1 (1 pagina's)

Wat is N-Acetyl cysteïne (NAC)?

NAC is een aminozuur dat voortkomt uit cysteïne, een ander aminozuur dat van nature in eiwitrijke voedingsmiddelen wordt aangetroffen. Cysteïne staat bekend als een van de bouwstenen van eiwitten in het menselijk lichaam.  Cysteïne is een zogenaamd conditioneel essentieel aminozuur, omdat het lichaam het zelf kan maken uit andere aminozuren. 
Wat NAC opvallend maakt, is de aanwezigheid van de ‘N-Acetyl’ groep die eraan is gehecht. Deze chemische aanpassing maakt NAC beter opneembaar voor het lichaam en geeft het heel veel mogelijke toepassingen.

NAC heeft de aandacht getrokken vanwege zijn rol als voorloper voor glutathion. Dit is een belangrijke en natuurlijk voorkomende stof in het menselijk lichaam. Het speelt een essentiële rol bij verschillende biochemische processen. Glutathion wordt beschouwd als een tripeptide, wat betekent dat het bestaat uit drie aminozuren: cysteïne, glycine en glutaminezuur. De voornaamste functie van glutathion is om te dienen als een belangrijke cofactor voor enzymen in het lichaam. Het werkt als 'helpermolecuul' voor deze enzymen, waardoor ze effectiever kunnen functioneren.  

NAC is een aminozuur, die zijn heel belangrijk

Aminozuren vormen de bouwstenen van eiwitten, die op hun beurt de bouwstenen van ons lichaam zijn. Ze spelen een belangrijke rol bij lichaamsprocessen.

  • Eiwitsynthese. Aminozuren zijn de rauwe materialen voor het creëren van nieuwe eiwitten in ons lichaam. Eiwitten zijn betrokken bij enorm veel lichaamsfuncties, van het opbouwen van spieren en het repareren van weefsels tot het produceren van enzymen en hormonen die essentieel zijn voor de stofwisseling.
  • Transport. Sommige aminozuren werken als transportmiddel voor voedingsstoffen en zuurstof in ons bloed. Ze kunnen ook worden opgeslagen in ons lichaam en later worden gebruikt voor energie of eiwitsynthese.
  • Neurotransmitters. Verschillende aminozuren dienen als bouwstenen voor neurotransmitters, de chemische boodschappers in onze hersenen. Die beïnvloeden onze stemming, cognitieve functies en ons algehele welzijn.
  • Energieproductie. Aminozuren kunnen worden omgezet in energie wanneer dat nodig is, vooral wanneer koolhydraten en vetten schaars zijn.
  • Herstel. Tijdens periodes van herstel na lichamelijke inspanning of letsel, spelen aminozuren een cruciale rol bij het repareren en opbouwen van weefsels, zoals spieren en huid.

 Andere aminzouren die een belangrijke rol spelen in het lichaam zijn bijvoorbeeld lysine, fenylalanine, leucine, glutamine en methionine.   

Natuurlijke bronnen van NAC

Hoewel N-Acetyl cysteïne meestal niet in grote hoeveelheden voorkomt in voedingsmiddelen, is cysteïne te vinden in bepaalde eiwitrijke voedingsmiddelen. Dit is het aminozuur waaruit het wordt afgeleid. Je komt het tegen in gevogelte, eieren, zuivelproducten en mager vlees. Het lichaam kan cysteïne uit deze bronnen halen en het vervolgens gebruiken om NAC te produceren. 
Dit zijn vooral dierlijke producten. Voor mensen die vegetarisch of veganistisch eten kunnen supplementen een goed idee zijn. Ook mensen die graag extra aminozuren, of in het bijzonder N-Acetyl cysteïne willen toevoegen aan hun dieet, kunnen supplementen kiezen.  

Een fijn supplement zijn de NAC supplementen van APB.

Mogelijke bijwerkingen

Over het algemeen is het gebruik van NAC supplementen veilig. Bijwerkingen zijn zeldzaam, maar kunnen in enkele gevallen voorkomen.  

Sommige mensen melden een droge mond, terwijl anderen misselijkheid ervaren. In sommige gevallen kan het gebruik van het zelfs leiden tot braken. Ook diarree kan een andere bijwerking zijn. N-Acetyl cysteïne heeft een onaangename geur die door sommige mensen moeilijk te verdragen is.  

Vermijd het gebruik van NAC supplementen in de volgende gevallen: 

  • Borstvoeding: Er is onvoldoende betrouwbare informatie om te weten of N-Acetyl cysteïne veilig is tijdens borstvoeding. Het wordt aanbevolen om tijdens het geven van borstvoeding het gebruik te vermijden.
  • Astma: Bij sommige mensen met astma kan N-Acetyl cysteïne bronchospasmen veroorzaken als het wordt ingeademd of ingenomen. Als je astma hebt en NAC gebruikt, overleg dan met een arts of extra controle nodig is.
  • Bloedingsstoornis: NAC kan de bloedstolling vertragen, wat het risico op blauwe plekken en bloedingen kan verhogen bij mensen met bloedingsstoornissen.
  • Chirurgie: Vanwege het mogelijke effect op de bloedstolling, wordt aanbevolen om ten minste 2 weken voor een geplande operatie te stoppen met het gebruik van NAC om het risico op bloedingen tijdens en na de operatie te verminderen.

 Niet iedereen heeft dezelfde reactie op NAC, maar het is altijd raadzaam om voorzichtig te zijn en eventuele bijwerkingen met een zorgverlener te bespreken.  

NAC (N-Acetyl Cysteïne) supplementen online bestellen

Bij Natuurvoordeel.nl bestel je natuurlijke supplementen van de hoogste kwaliteit. Met een beoordeling van maar liefst een 9.3 waarderen klanten in Nederland en België ons enorm, mede dankzij de scherpe prijzen. Bestel je je supplement voor 15.00? Dan wordt het op werkdagen nog dezelfde dag verzonden! Je gezonde leven begint vandaag.

Op de volgende pagina lees je alles over Omega vetzuren