Wat is vitamine B12 precies?
Wanneer we voedingsmiddelen eten die vitamine B12 bevatten, wordt het opgenomen in onze darmen met behulp van een specifiek eiwit dat intrinsieke factor (IF) wordt genoemd. IF wordt geproduceerd door cellen in de maag en is belangrijk voor de opname van de vitamine in het lichaam. Zonder IF kan het lichaam geen vitamine B12 opnemen en ontstaat er een tekort.
Eenmaal opgenomen in het lichaam werkt het samen met foliumzuur om DNA te synthetiseren en speelt het een belangrijke rol bij het metabolisme van vetten en koolhydraten. Vitamine B12 levert ook een bijdrage aan de vorming en het onderhoud van de bescherming van zenuwcellen.
In tegenstelling tot sommige andere B-vitamines, kan het lichaam vitamine B12 niet zelf aanmaken en moeten we het via onze voeding binnenkrijgen. Mensen die geen of te weinig dierlijke producten eten, zoals veganisten, hebben een hoger risico op een tekort aan vitamine B12 en kunnen aan supplementen denken om aan hun behoeften te voldoen
Wat doet vitamine B12 in het lichaam?
In het lichaam heeft vitamine B12 veel functies, die allemaal erg belangrijk zijn:
- Vitamine B12 activeert de natuurlijke energie van het lichaam.
- Het draagt bij tot de vermindering van moeheid.
- B12 heeft een positieve invloed op de werking van het immuunsysteem.
- Vitamine B12 draagt bij aan hersen- en zenuwfuncties betrokken bij het leervermogen.
- Is goed voor de gemoedstoestand en leerprestaties.
- Vitamine B12 ondersteunt de aanmaak van rode (en witte) bloedcellen.
- Het draagt daarnaast ook bij aan een goede werking van het zenuwstelsel.
- En vitamine B12 ondersteunt de cel- en weefselgroei.
Vooral in het bloed is de rol van B12 enorm belangrijk. Rode bloedcellen zijn cellen in ons bloed die zuurstof vervoeren van onze longen naar onze weefsels en organen. Ze worden ook wel de 'taxi's van het bloed' genoemd.
Hemoglobine is een eiwit dat zich in onze rode bloedcellen bevindt. Het is verantwoordelijk voor het transporteren van zuurstof van onze longen naar onze weefsels en organen. Zonder hemoglobine kunnen onze rode bloedcellen geen zuurstof vervoeren, terwijl dat natuurlijk heel belangrijk is.
Daar komt vitamine B12 om de hoek kijken. Die vitamine is namelijk nodig voor de productie van DNA, wat de bouwstenen van onze cellen zijn. Inclusief de rode bloedcellen. Zonder voldoende vitamine B12 kan het beenmerg, dat verantwoordelijk is voor de productie van nieuwe cellen, geen nieuwe rode bloedcellen maken. Dit kan leiden tot bloedarmoede, wat betekent dat er niet genoeg rode bloedcellen zijn om voldoende zuurstof te transporteren.
Een belangrijke functie, dus.
Vitamine B12 supplementen
Vitamine B12 supplementen zijn handig voor mensen die een groter risico op een tekort hebben, of voor mensen die liever wat extra vitamine B12 binnenkrijgen.
Je kunt in dat geval de vitamine B12 tabletten van APB overwegen. De Vitamine B12 Shiitake capsules van Together zijn veganistisch.
Vitamine B12 tekort
Er zijn verschillende groepen mensen die een verhoogd risico hebben op een tekort aan vitamine B12, waaronder:
- Veganisten en vegetariërs. Omdat vitamine B12 voornamelijk voorkomt in dierlijke producten, lopen veganisten en vegetariërs een hoger risico op een tekort als ze geen supplementen gebruiken of geen verrijkte voedingsmiddelen eten.
- Mensen met maag- en darmproblemen. Aandoeningen zoals coeliakie, de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa kunnen de opname van vitamine B12 verstoren. Ook mensen die een maagverkleining hebben gehad hebben mogelijk moeite om voldoende vitamine B12 op te nemen.
- Oudere volwassenen. Naarmate we ouder worden, neemt ons vermogen om vitamine B12 op te nemen af. Hierdoor hebben oudere volwassenen een hoger risico op een tekort aan vitamine B12.
- Mensen die bepaalde medicijnen gebruiken. Sommige medicijnen kunnen de opname van vitamine B12 belemmeren en het risico op een tekort verhogen. Vraag het je arts of apotheker.
- Een tekort aan vitamine B12 kan leiden tot bijvoorbeeld tintelingen en gevoelloosheid in handen en voeten.
Kun je teveel vitamine B12 nemen?
Over het algemeen is het nemen van te veel vitamine B12 niet schadelijk, omdat het een wateroplosbare vitamine is. Dit betekent je overtollige vitamine B12 gewoon uitplast. Er is geen vastgestelde bovengrens voor de dagelijkse inname van de vitamine, omdat er geen bekende toxische dosis is.
Extreem overmatige inname van B12 kan soms leiden tot milde symptomen zoals diarree, huiduitslag en misselijkheid. Het kan ook een vertekende beeld geven van sommige laboratoriumtests, waaronder testen op foliumzuur, waardoor de resultaten niet kloppen. Geef eventueel aan bij je arts dat je vitamine B12 supplementen gebruikt.
Vitamine B12 supplementen direct online bestellen
Bij Natuurvoordeel.nl bestel je natuurlijke supplementen van de hoogste kwaliteit. Met een beoordeling van maar liefst een 9.3 waarderen klanten in Nederland en België ons enorm, mede dankzij de scherpe prijzen en de gratis verzending vanaf € 45,- (België vanaf € 80,-)
Bestel je je supplement voor 15.00? Dan wordt het op werkdagen nog dezelfde dag verzonden!
Je gezonde leven begint vandaag.
Op de volgende pagina
lees je alles over vitamine C