Menu
Winkelwagentje

Menopauze

De overgang is een natuurlijke fase in het leven van een vrouw waarbij haar hormonen veranderen en haar menstruatiecyclus afneemt. Dit kan gepaard gaan met een aantal symptomen zoals opvliegers, nachtzweet, stemmingswisselingen en slaapproblemen. Gelukkig zijn er supplementen beschikbaar die kunnen helpen bij deze symptomen. Bekijk welke supplementen het beste bij jou passen.
Soja Isoflavonen capsules Biodream
onze tip!
Brand: Biodream
Biodream soja isoflavonen Biodream Soja Isoflavonen bevat een unieke concentratie aan stoffen. Zo bevatten de capsules soja en Cimicifuga racemosa, ook wel zilverkaars genoemd, een kruid dat het vrouwelijke lichaam ondersteunt bij de menopauze*. Lees alles over dit supplement! Wat zijn isoflavo..
Vanaf €12,97
Excl. BTW:€18,30
Rode Klaver capsules
Nieuw
Brand: APB Holland
Rode klaver extract capsules De rode klaver wordt in het Latijns de Trifolium pratense genoemd. Deze geslachtsnaam kan in het Latijns ontleed worden in drie gedeelten. Trifolium stamt af van tres, tria wat drie betekent en folium dat blad betekent en refereert naar het in drie gedeelde blad van de k..
€24,95
Excl. BTW:€22,89
Zink Methionine tabletten APB
14 % korting
Brand: APB Holland
APB Zink tabletten Zink is een voedingsstof die een groot aantal vitale functies in ons lichaam vervult. Omdat je lichaam van nature geen zink aanmaakt, moet je het via voedsel of supplementen binnenkrijgen. Lees alles over de zinksupplementen van APB. Wat doet zink? Zink is na ijzer het meest..
€21,45 €24,95
Excl. BTW:€19,68
De menopauze-formule van Together bevat 22 volwaardige vitamines en mineralen, waaronder vitamine B1, B6, B8, B12 en vitamine D. Alle voedingswaarden zijn afkomstig van voedsel, oceaan bronnen en plantaardige ingrediënten. Tijdens de menopauze draait het allemaal om het behouden van balans. De m..
Vanaf €17,47
Excl. BTW:€22,90
1 - 4 van 4 (1 pagina's)

Wat is de overgang?

De overgang begint meestal rond de leeftijd van 45-55, hoewel sommige vrouwen eerder of later in hun leven beginnen te merken dat er veranderingen plaatsvinden. Het ontstaat doordat de productie van oestrogenen en progesteron, de twee belangrijkste vrouwelijke hormonen, afneemt. Dit heeft gevolgen voor het lichaam.

Zo wordt de menstruatiecyclus van een vrouw minder regelmatig en stopt deze uiteindelijk. Dit betekent dat je geen eicellen meer produceert en niet meer in staat bent om zwanger te worden.
Een ander gevolg is dat de hypothalamus, een deel van de hersenen, de productie van FSH (foliumstimulerend hormoon) en LH (luteïniserend hormoon) vermindert. Dit zijn hormonen die betrokken zijn bij de ovulatie en de menstruatiecyclus.
De afname van oestrogenen en progesteron kan ook leiden tot veranderingen in de huid en het bindweefsel, waardoor de huid droger kan worden en de spieren en gewrichten minder soepel.

Uiteraard gaan al deze veranderingen heel geleidelijk.

Is menopauze hetzelfde als de overgang?

Menopauze en overgang zijn twee termen die vaak door elkaar worden gebruikt, maar die niet helemaal hetzelfde zijn.

De overgang is een periode van veranderingen die vrouwen doormaken tijdens hun leven, vanaf hun latere jaren van de reproductieve periode tot aan het postmenopauzale leven. De overgang is een proces van verminderende reproductieve functie, waar symptomen kunnen optreden zoals die horen bij deze periode: de typische overgangsklachten.
Menopauze is een specifieke fase binnen de overgang, waar een vrouw haar laatste menstruatie heeft gehad. Menopauze markeert het einde van de reproductieve jaren van een vrouw. Vanaf dit moment kan een vrouw niet meer zwanger worden. Het is een specifiek punt binnen de overgang.

Slecht nieuws: klachten duren vaak de hele overgang. Sterker nog, ze luiden deze fase vaak in.

Wat zijn typische overgangsverschijnselen?

De meeste klachten zullen je bekend voorkomen. Voor elke vrouw is het anders, sommige vrouwen hebben weinig of geen symptomen, terwijl anderen veel symptomen ervaren.

  • Opvliegers - plotselinge aanvallen van warmte die vaak gepaard gaan met zweten en een snelle hartslag.
  • Nachtzweten - het hevig zweten tijdens de slaap.
  • Stemmingswisselingen - veranderingen in de stemming zoals irritatie, prikkelbaarheid, angst en depressie.
  • Slaapproblemen - moeilijkheden om in slaap te komen of te blijven slapen, omdat de hormonale veranderingen de slaapcyclus kunnen beïnvloeden.
  • Gewichtstoename - veranderingen in het hormoonbalans kunnen leiden tot gewichtstoename, vooral rond de buik.
  • Huidveranderingen - de huid kan droger worden en verliest elasticiteit, waardoor rimpels en fijne lijntjes zich kunnen ontwikkelen.
  • Vermoeidheid - de hormonale veranderingen kunnen leiden tot vermoeidheid en een gebrek aan energie.
  • Spier- en gewrichtspijn - de afname van oestrogenen kan leiden tot veranderingen in het bindweefsel, waardoor spieren en gewrichten minder soepel worden en pijn kunnen veroorzaken.
  • Veranderend libido - de hormonale veranderingen kunnen invloed hebben op de seksuele gewoontes en interesse.
  • Veranderende vaginale droogte - de afname van oestrogenen kan leiden tot vermindering van de vaginale afscheiding, wat kan leiden tot vaginale droogheid en gevoeligheid.

Welke supplementen kun je gebruiken tegen overgangsklachten?

Er zijn verschillende supplementen die kunnen helpen bij het verminderen van overgangsklachten. Deze supplementen werken vaak door het niveau van hormonen in het lichaam te verhogen of te verlagen, of door de botten te versterken. Ook zijn er supplementen die andere symptomen bestrijden.
Zo zijn er supplementen die fyto-oestrogeen bevatten, zoals soja-isoflavonen, die kunnen helpen. Fyto-oestrogenen zijn plantaardige stoffen die op eenzelfde manier werken als oestrogenen in het lichaam.

Andere supplementen, zoals vitamine D en calcium, kunnen helpen bij het ondersteunen van de botten en gewrichten.

Calcium helpt het verlies van botmineralen bij vrouwen in de menopauze te verminderen. Een lage botmineraaldichtheid is een risicofactor voor botbreuken door osteoporose. De Bone Aid Calcium, vitame K2 en D3 capsules van Together maken de inname makkelijk.

Vitamine D helpt om de risico's van vallen te verminderen, in verband met houdingsinstabiliteit en spierzwakte. Vallen is een risicofactor voor botbreuken bij mannen en vrouwen vanaf 60 jaar. De softgels Vitamine D3 & K2 van APB Holland zijn een fijn supplement van hoge kwaliteit.

Menopause multivitamine Together is een fijn supplement waarin ook vitamine D zit, dat helpt op de risico’s van vallen te verminderen. Daarnaast bevat het salie en Ashwagandha. De laatste is een adaptogeen*, een stof die helpt bij aanpassen aan de omstandigheden, zoals bijvoorbeeld in stresssituaties. Salie helpt bij opvliegers bij vrouwen in de overgang door het verminderen van overmatig zweten*.

Astralagus is nog een fijn supplement voor ondersteuning rondom de menopauze. Astralagus helpt de mobiliteit en flexibiliteit van de gewrichten te behouden. Draagt bij aan de weerstand tijdens de premenstruele cyclus. Ook draagt het bij tot verlichting van de menopauzesymptomen.* APB heeft astralagus, zowel in poedervorm als in capsules.

* Gezondheidsclaim in afwachting van goedkeuring door de Europese Commissie

Supplementen voor de menopauze online bestellen

Bij Natuurvoordeel.nl bestel je natuurlijke supplementen van de hoogste kwaliteit. Met een beoordeling van maar liefst een 9.3 waarderen klanten in Nederland en België ons enorm, mede dankzij de scherpe prijzen. Bestel je je supplement voor 15.00? Dan wordt het op werkdagen nog dezelfde dag verzonden! Je gezonde leven begint vandaag.

Meer weten over supplementen voor je nachtrust? Lees er alles over op de volgende pagina.