Menu
Winkelwagentje

Foliumzuur supplementen (vitamine B9)

Vitamine B9 is een wateroplosbare vitamine en wordt door het lichaam opgenomen in de dunne darm. Het kan op twee manieren worden opgenomen: als foliumzuur uit voedsel of als folaat uit voedingssupplementen. Lees meer over deze bijzondere vitamine, die vele namen heeft.
Nataos Cordi posome
15 % korting
Brand: Nataos
Nataos Cordi-posome capsules. Nataos cordi-posome is een veelzijdig supplement, dat dankzij de vooraf perfect gedoseerde capsules makkelijk inneembaar is. De supplementen bevatten onder andere thiamine (ook wel bekend als Vitamine B1), dat ons hart ondersteunt. Daarnaast is het verrijkt met onder..
€32,94 €38,75
Excl. BTW:€30,22
1 - 1 van 1 (1 pagina's)

Vitamine B9: dit is het

Vitamine B9 of foliumzuur zit vooral in bladgroenten, zoals spinazie en broccoli, en in fruit, zoals sinaasappels en avocado's. Het wordt ook toegevoegd aan granen en brood. Je vindt het natuurlijk ook in supplementen.

Na de opname in de dunne darm wordt vitamine B9 getransporteerd naar de lever, waar het wordt omgezet in de biologisch actieve vorm van folaat. Dit folaat wordt vervolgens via de bloedbaan naar de verschillende weefsels en organen in het lichaam getransporteerd.
Vitamine B9 werkt samen met andere B-vitamines, zoals vitamine B12 en vitamine B6, om verschillende functies in het lichaam uit te voeren. Vitamine B12 is bijvoorbeeld nodig om foliumzuur om te zetten in zijn biologisch actieve vorm, terwijl vitamine B6 nodig is voor de omzetting van homocysteïne.

Het lichaam kan zelf geen vitamine B9 aanmaken, daarom moeten we het via onze voeding binnenkrijgen. Een tekort kan leiden tot bloedarmoede, groeiproblemen en problemen met het zenuwstelsel.
Ook heeft foliumzuur een belangrijke rol voor vrouwen die zwanger willen worden en die het al zijn.

Is foliumzuur hetzelfde als vitamine B9?

Vitamine B9 en foliumzuur zijn eigenlijk dezelfde stof. Foliumzuur is de synthetische vorm van vitamine B9 en wordt gebruikt in voedingssupplementen en verrijkte voedingsmiddelen, terwijl vitamine B9 de natuurlijk voorkomende vorm is die in voeding wordt gevonden. In het lichaam worden beide vormen omgezet in dezelfde biologisch actieve vorm van foliumzuur.

Over het algemeen wordt aangenomen dat foliumzuur zoals je dat in supplementen tegenkomt beter wordt opgenomen door het lichaam dan vitamine B9 in voeding.*

Om het nog ingewikkelder te maken: vaak wordt met vitamine B11 hetzelfde bedoeld als B9. Vitamine B11 is eigenlijk een verouderde naam voor één van de vormen van foliumzuur. Tegenwoordig wordt deze term niet meer veel gebruikt in de wetenschappelijke literatuur en wordt foliumzuur algemeen erkend als de benaming voor vitamine B9.
Dus vitamine B9 en B11 zijn eigenlijk hetzelfde en verwijzen naar foliumzuur. In Nederland wordt meestal de term vitamine B9 of foliumzuur gebruikt.

(*bron: Harvard.edu)

Wat doet folaat (of vitamine B9/foliumzuur) in ons lichaam?

De opneembare variant van vitamine B9 heet ook wel foliumzuur of folaat. Het heeft een veelzijdige rol in het lichaam:

  • Foliumzuursuppletie verhoogt de folaatstatus van de moeder. Een lage folaatstatus van de moeder is een risicofactor voor het ontstaan van neurale buisdefecten bij de zich ontwikkelende foetus.
  • Foliumzuur speelt een belangrijke rol in de aminozuursynthese.
  • Folaat ondersteunt de aanmaak van rode/witte bloedlichaampjes.
  • Het is goed voor het celdelingsproces.
  • Vitamine B9 is gunstig voor homocysteïnemetabolisme.
  • Het heeft een positieve invloed op het immuunsysteem.
  • Folaat draagt bij aan de weerstand tegen stress.
  • Het is goed bij vermoeidheid en moeheid.
  • Folaat draagt bij tot de groei van het ongeboren kind tijdens de zwangerschap

(Bij minimale dosering  van 200 µg)

Verrijking en vitamine B9 supplementen

Vitamine B9 wordt vaak toegevoegd aan bepaalde voedingsmiddelen, zoals brood, ontbijtgranen en meelproducten, om tekorten te voorkomen. Dit wordt verrijking genoemd en is een manier om de hoeveelheid vitamine B9 in ons voedsel te verhogen.
Brood en andere graanproducten zijn bronnen van koolhydraten, vezels, mineralen en B-vitamines. Door foliumzuur toe te voegen aan meelproducten, kan de hoeveelheid vitamine B9 in ons dieet worden verhoogd.
Uiteraard kun je ook kiezen voor vitamine B9 supplementen, vooral als je niet veel brood of graanproducten eet. Zo kun je zelf in de gaten houden of je er voldoende van binnenkrijgt.

Je vindt vitamine B9 of foliumzuur bijvoorbeeld in de capsules Zwanger Multi vitamine vegan van Together.

Foliumzuur supplementen direct online bestellen

Bij Natuurvoordeel.nl bestel je natuurlijke supplementen van de hoogste kwaliteit. Met een beoordeling van maar liefst een 9.3 waarderen klanten in Nederland en België ons enorm, mede dankzij de scherpe prijzen en de gratis verzending vanaf € 45,- (België vanaf € 80,-)
Bestel je je supplement voor 15.00? Dan wordt het op werkdagen nog dezelfde dag verzonden!

Je gezonde leven begint vandaag.

Op de volgende pagina lees je alles over vitamine B12