Hoe wordt kurkuma gebruikt?
De vlezige wortel van de kurkuma plant (Curcuma longa) wordt
gedroogd en gemalen tot een fijn poeder met een glanzende gouden kleur.
Ayurvedisch kruid
Naast een essentieel ingrediënt in Indiase curries, speelt kurkuma ook
een belangrijke rol in de traditionele Ayurvedische filosofie en
genezing.
Kurkuma is een “hoeksteen ingrediënt” in o.a. het assortiment van de
Taka Turmeric thee, drankjes en supplementen.
Kurkuma of Curcuma
Koenjit
(kunyit) is de van oorsprong Maleise naam van Kurkuma (ook als curcuma
geschreven). Kurkuma wordt gemaakt van de wortel van de plant Curcuma
longa. Het is een vast bestanddeel van kerriepoeder (curry) en geeft
hieraan zijn gele kleur (die ook de bijnaam
Indiase saffraan verklaart). De specerij is mild bitter van smaak. Het merendeel van de kurkuma-oogst komt uit India. De
kurkuma plant komt uit Zuid-Oost Azië. Je vindt hem vooral in India.
Andere namen voor kurkuma zijn Indiase geelwortel, koenir en koenjit.
Curry
Kurkuma
heeft een zeer duidelijk aroma. Het is een van de meest gebruikte
ingrediënten in
currygerechten en zorgt voor smaak en kleur.
De smaak
van kurkuma laat zich het beste omschrijven als mild, prikkelend en
licht bitter. Het proeft een beetje als peper en mosterd, maar dan veel
zachter.
Kurkuma heeft ook wat weg van gember,
gember is overigens een
familielid van Curcuma longa. Gemalen
kurkuma is vooral een gele kleurstof om andere kruiden en gerechten te
kleuren. Het wordt bijvoorbeeld wel aan rijst toegevoegd om deze een
gele kleur te geven.
Belangrijke vitamines
Belangrijk om te
vermelden is dat kurkuma de belangrijke vitamines A, B1, B2, B3, B6,
B12, C, D, E en K bevat. En in kurkuma zitten waardevolle mineralen
zoals ijzer, calcium, magnesium, kalium en zink.
Deze vitamines en mineralen maken kurkuma
tot een hele gezonde specerij. Maar dat is nog niet alles. Er zitten
namelijk ook stofjes in die kurkuma bijzonder heilzaam maken. De heilzame stofjes in kurkuma heten curcuminoïden. De belangrijkste curcuminoïde is curcumine.
Historisch gebruik van kurkuma
In
Azië, en dan vooral in India, is allang bekend dat deze stofjes gezonde
eigenschappen hebben. Kurkuma wordt daar al duizenden jaren gebruikt om
het lichaam te zuiveren en bij het behandelen van uiteenlopende
gezondheidsproblemen zoals eczeem, candida, reumatoïde artritis,
atherosclerose en gebitsproblemen.
In Nederland eet je normaal
gesproken niet elke dag gerechten met een "oosters tintje" Je
krijgt dus niet elke dag kurkuma binnen, terwijl dit toch best goed voor
je zou zijn.
Taka Turmeric
Kurkuma is een “hoeksteen ingrediënt” in o.a. het assortiment van de
Taka Turmeric thee, drankjes en supplementen. Men heeft daarom een mooie lijn aan kurkuma-rijke producten ontwikkeld. Allemaal met pure, natuurlijke ingrediënten en kurkuma als basis.
Zo zijn er verschillende soorten
thee met curcuma als basis ingrediënt.
Op dit moment is er keuze uit 5 verschillende smaak sensaties:
Kurkuma met hibiscus,
kurkuma met gember,
kurkuma met rooibos en vanille en
masala chai. Uiteraard allemaal 100% Biologisch.
Is thee met kurkuma niet zo jouw ding? Dan kun je natuurlijk ook gewoon lekker makkelijk een
capsule met curcuma nemen.