Kurkuma is een Aziatisch specerij met een scherpe smaak en een fascinerende erfenis.

De vlezige wortel van de kurkuma plant (Curcuma longa) wordt gedroogd en gemalen tot een fijn poeder met een glanzende gouden kleur. Naast een essentieel ingrediënt in Indiase curries, speelt kurkuma ook een belangrijke rol in de traditionele Ayurvedische filosofie en genezing.

kurkuma

Kurkuma is een specerij wat een zorgvuldige dosering vereist. De smaak is uniek aards, met een licht scherp kantje. Er is ook een vleugje peperige hitte. Kurkuma is van zichzelf niet bijzonder onderscheidend echter het werkt uitstekend samen met andere specerijen om deze te laten versmelten in een verrukkelijke symfonie van smaken.

Kurkuma is een “hoeksteen ingrediënt” in o.a. het assortiment van de Taka Turmeric thee, drankjes en supplementen.

Koenjit (kunyit) is de van oorsprong Maleise naam van Kurkuma (ook als curcuma geschreven). Kurkuma wordt gemaakt van de wortel van de plant Curcuma longa. Het is een vast bestanddeel van kerriepoeder (curry) en geeft hieraan zijn gele kleur (die ook de bijnaam Indiase saffraan verklaart). De specerij is mild bitter van smaak. Het merendeel van de kurkuma-oogst komt uit India.

De kurkuma plant komt uit Zuid-Oost Azië. Je vindt hem vooral in India. Andere namen voor kurkuma zijn Indiase geelwortel, koenir en koenjit.

Kurkuma heeft een zeer duidelijk aroma. Het is een van de meest gebruikte ingrediënten in currygerechten en zorgt voor smaak en kleur.
De smaak van kurkuma laat zich het beste omschrijven als mild, prikkelend en licht bitter. Het proeft een beetje als peper en mosterd, maar dan veel zachter. Kurkuma heeft ook wat weg van gember, gember is overigens een familielid van Curcuma longa.

Gemalen kurkuma is vooral een gele kleurstof om andere kruiden en gerechten te kleuren. Het wordt bijvoorbeeld wel aan rijst toegevoegd om deze een gele kleur te geven.

Belangrijk om te vermelden is dat kurkuma de belangrijke vitamines A, B1, B2, B3, B6, B12, C, D, E en K bevat. En in kurkuma zitten waardevolle mineralen zoals ijzer, calcium, magnesium, kalium en zink.

Deze vitamines en mineralen maken kurkuma tot een hele gezonde specerij. Maar dat is nog niet alles. Er zitten namelijk ook stofjes in die kurkuma bijzonder heilzaam maken.

De heilzame stofjes in kurkuma heten curcuminoïden. De belangrijkste curcuminoïde is curcumine.

In Azië, en dan vooral in India, is allang bekend dat deze stofjes gezonde eigenschappen hebben. Kurkuma wordt daar al duizenden jaren gebruikt om het lichaam te zuiveren en bij het behandelen van uiteenlopende gezondheidsproblemen zoals eczeem, candida, reumatoïde artritis, atherosclerose en gebitsproblemen.

Normaal gesproken eet je niet elke dag gerechten met een "oosters tintje" Je krijgt dus niet elke dag kurkuma binnen, terwijl dit toch best goed voor je zou zijn.

Onder andere Taka Turmeric heeft daarom een mooie lijn aan kurkuma-rijke producten ontwikkeld. Allemaal met pure, natuurlijke ingrediënten.

Taka Turmeric kurkuma capsules

 

Taka Turmeric thee met kurkuma en hibsicus

 

Zo hebben ze een lijn van verschillende soorten thee samengesteld. Op dit moment is er keuze uit 4 verschillende smaak sensaties: Kurkuma met hibuscus, kurkuma met gember, kurkuma met rooibos en vanille en masala chai. Uiteraard allemaal 100% Biologisch.

Is thee niet zo jouw ding? Dan kun je natuurlijk ook gewoon lekker makkelijk een capsule met kurkuma en zwarte peper nemen.

Kurkuma Curcuma longa