Hoe werkt het immuunsysteem?
Het immuunsysteem van mensen is een ingewikkeld systeem, dat bestaat uit verschillende cellen, weefsels en moleculen die werken om het lichaam te beschermen tegen infecties en andere ziekten.
Het bestaat uit twee hoofdcomponenten:
- het aangeboren immuunsysteem
- het verworven immuunsysteem.
Het aangeboren immuunsysteem is zoals een soort van eerste verdedigingslinie. Dit systeem is aanwezig bij de geboorte en is altijd actief. Het zijn barrières, zoals de huid en slijmvliezen, die ziekteverwekkers helpen tegenhouden voordat ze in het lichaam komen. Daarnaast heeft het aangeboren immuunsysteem ook witte bloedcellen die snel in actie komen als er iets verdachts wordt opgemerkt. Dit alles bij elkaar vormt een algemene verdediging tegen ziekteverwekkers.
Aan de andere kant is het verworven immuunsysteem. Dit systeem ontwikkelt zich na de geboorte en leert specifiek te reageren op bepaalde ziekteverwekkers. Het maakt antistoffen en onthoudt hoe het eerder met een ziekteverwekker heeft omgegaan, zodat het sneller kan reageren als het weer opduikt. Dit is wat ons beschermt tegen infecties zoals de griep of de mazelen.
Samen vormen deze componenten een krachtig netwerk, dat ons beschermd tegen ziekteverwekkers.
Supplementen voor het immuunsysteem
Om je immuunsysteem te ondersteunen is gezonde voeding belangrijk, net als beweging en zo min mogelijk stress.
Er zijn ook supplementen voor je weerstand, die je door moeilijke perioden net dat duwtje in de rug kunnen geven. Of dat nu een griepseizoen is, stress die we niet kunnen vermijden of die periode dat gezond eten en bewegen er weer net bij inschiet. We kennen ze allemaal.
Deze stoffen ondersteunen het immuunsysteem:
- folaat (vitamine b11)
- ijzer
- koper
- seleen
- vitamine a
- vitamine b12
- vitamine b6
- vitamine d
- zink
Je vindt een combinatie van deze krachtpatsers bijvoorbeeld in Biodream Bewell Care Biodream, een fijn poeder dat gemakkelijk in te nemen is. Of de zink-selenium supplementen bevatten twee mineralen die het immuunsysteem steunen.
Vitamine C bevordert, naast het immuunsysteem, ook de weerstand tijdens en na fysieke inspanning. Je vindt het in de Vitamine C capsules van Together of Acerola pure Vitamine C van APB. Een teveel aan vitamine C plas je gewoon weer uit, dus je neemt niet snel te veel.
Vitamine D ondersteunt het immuunsysteem van kinderen en volwassenen. Vitamine D3 & K2 supplementen zijn bijvoorbeeld fijn.
Natuurlijk:
Ook zijn er kruiden- en natuursupplementen die het immuunsysteem ondersteunen.* De knoflook capsules van APB zijn al jaren een enorm populair supplement.
Ook chlorella ondersteunt het natuurlijke afweersysteem.* Je vindt het bijvoorbeeld in Nataos Chlorella pure.
* Gezondheidsclaim in afwachting van goedkeuring door de Europese Commissie
Is immuunsysteem hetzelfde als weerstand?
Het immuunsysteem beschermt ons tegen allerlei soorten ziekteverwekkers. Weerstand is een onderdeel hiervan, het verwijst naar hoe goed ons lichaam in staat is om die ziekteverwekkers af te weren. Een goede weerstand betekent dat je minder snel ziek wordt, terwijl een slechte weerstand juist kan leiden tot meer infecties.
Dus, weerstand is een onderdeel van het immuunsysteem en verwijst naar het vermogen van het lichaam om ziekteverwekkers af te weren, het immuunsysteem is het geheel van mechanismen, cellen en organen die werken om het lichaam te beschermen tegen ziekteverwekkers.
Wanneer kan je immuunsysteem wel een steuntje in de rug gebruiken?
Het immuunsysteem kan in sommige omstandigheden onder druk komen te staan, waardoor het moeilijker wordt om ziekteverwekkers te bestrijden. Hier zijn een paar situaties waarin het immuunsysteem kan worden beïnvloed:
- Ondervoeding of onevenwichtige voeding. Vooral mensen met voedselallergieën of veganisten moeten hierop letten.
- Stress. Chronische stress kan het immuunsysteem verminderen. Stresshormonen kunnen de werking van witte bloedcellen beïnvloeden, waardoor het lichaam minder goed in staat is om infecties te bestrijden.
- Slaapgebrek. Een gebrek aan slaap kan ook het immuunsysteem verminderen. Wanneer we slapen, produceert ons lichaam cytokines, een soort van eiwit dat helpt bij het bestrijden van infecties. Als we niet genoeg slapen, kan ons lichaam minder cytokines produceren en kan het immuunsysteem minder effectief zijn.
- Leeftijd. Het immuunsysteem wordt minder efficiënt naarmate we ouder worden, dit kan leiden tot een grotere kans op infecties en ziekten.
- Seizoenen. Sommige infecties, zoals de griep, zijn seizoensgebonden en komen vaker voor in bepaalde tijden van het jaar. Dit kan te maken hebben met de veranderingen in weersomstandigheden en de manier waarop mensen zich gedragen. Bijvoorbeeld, tijdens de winter zijn mensen meer geneigd om binnen te zijn en in contact te komen met andere mensen die ziek zijn, wat kan leiden tot een grotere kans op besmetting
Supplementen voor je immuunsysteem online bestellen
Bij Natuurvoordeel.nl bestel je natuurlijke supplementen van de hoogste kwaliteit. Met een beoordeling van maar liefst een 9.3 waarderen klanten in Nederland en België ons enorm, mede dankzij de scherpe prijzen en de gratis verzending vanaf € 45,- (België vanaf € 80,-)
Bestel je je supplement voor 15.00? Dan wordt het op werkdagen nog dezelfde dag verzonden!
Je gezonde leven begint vandaag.
Opzoek naar
supplementen voor de overgang? Lees dan de volgende pagina.