Menu
Winkelwagentje

Wat is collageen?

Collageen is een soort eiwit. Het is zelfs het meest voorkomende structurele eiwit bij dieren. Een structureel eiwit is een eiwit dat de structuur of het raamwerk van de cellen en weefsels vormt.
Er zijn 28 bekende soorten collageen, waarvan type I collageen goed is voor 90% van het collageen in het menselijk lichaam.


Collageen Solugel poeder 270 gr.
onze tip! 14 % korting
Brand: APB Holland
Hormoon- en antibioticavrij collageen met een neutrale smaak. Vanaf het 25ste levensjaar neemt de collageenproductie in het lichaam geleidelijk af waardoor de huid minder soepel wordt en verouderd. Dit proces gebeurt op een natuurlijke wijze, maar kan versneld worden door roken, consumeren va..
€21,45 €24,95
Excl. BTW:€19,68
Collageen type 1 met vitamine C
onze tip! 14 % korting
Brand: APB Holland
Hormoon- en antibioticavrij collageen met vitamine C uit Acerola. Vanaf het 25ste levensjaar neemt de collageenproductie in het lichaam geleidelijk af waardoor de huid minder soepel wordt en verouderd. Dit proces gebeurt op een natuurlijke wijze, maar kan versneld worden door roken, consumeren van..
€21,45 €24,95
Excl. BTW:€19,68
1 - 2 van 2 (1 pagina's)

Wat is collageen en waarom is het belangrijk?

Veel mensen willen de gezondheid van hun huid, gewrichten en haar dagelijks ondersteunen door collageenpoeder toe te voegen aan hun ochtendkoffie, thee of smoothie.

Hoewel het gebruik van collageensupplementen en andere collageenproducten toeneemt, weten de meeste mensen niet wat collageen eigenlijk is of wat het in het lichaam doet.

In dit artikel vertellen we je alles wat je moet weten over collageen, inclusief wat het is, wat het in je lichaam doet en hoe je goeie kwaliteit kunt herkennen.

Collageen bestaat voornamelijk uit de aminozuren glycine, proline en hydroxyproline. Deze aminozuren vormen drie strengen, die deel uitmaken van de drievoudige helixstructuur die kenmerkend is voor collageen.

Collageen wordt gevonden in bindweefsel, huid, pezen, botten en kraakbeen. Het biedt structurele ondersteuning aan weefsels en speelt een belangrijke rol in cellulaire processen, waaronder:

  • herstel van weefsel
  • Immuunrespons
  • cellulaire communicatie
  • cellulaire migratie, een proces dat nodig is voor weefselonderhoud

Bindweefselcellen genaamd fibroblasten produceren en onderhouden collageen. Naarmate mensen ouder worden, wordt hun collageen gefragmenteerd, wordt de fibroblastfunctie aangetast en vertraagt de collageenproductie

Deze veranderingen, samen met het verlies van een ander belangrijk structureel eiwit genaamd elastine, leiden tot tekenen van veroudering, zoals slappe huid en rimpels.

Gebruik van collageen supplementen

Je lichaam produceert van nature collageen en je kunt het binnenkrijgen via voedingsbronnen zoals bottenbouillon en het vel van vis, evenals collageensupplementen.

Collageen producten zoals supplementen en gezichtscrèmes zijn populair voor het behandelen van tekenen van veroudering zoals rimpels, verlies van hydratatie van de huid en gewrichtspijn.

Je kunt collageen kopen in poeder, capsule en vloeibare vorm.

Je kunt het als supplement nemen of toevoegen aan dranken — zowel warm als koud — en voedingsmiddelen zoals havermout, yoghurt en energieballen.

Beroepsbeoefenaren in de gezondheidszorg gebruiken ook verzorgingsproducten op basis van collageen en collageen op medisch gebied, waaronder bij de behandeling van wonden, brandwonden en diabetische zweren.

Bovendien gebruiken cosmeticabedrijven collageen in producten zoals vochtinbrengende crèmes en serums vanwege de hydraterende en vochtinbrengende eigenschappen.

Wat veroorzaakt collageenverlies?

Naarmate je ouder wordt, neemt je collageenproductie af. Bovendien wordt collageen gefragmenteerd en losser verdeeld in het lichaam.

Deze veranderingen leiden tot de karakteristieke tekenen van veroudering, zoals rimpels en een droge, slappe huid. De integriteit van het collageen in het skelet neemt ook af met de leeftijd, wat leidt tot vermindering van de botdichtheid.

Hoewel collageenverlies en -schade naarmate je ouder wordt onvermijdelijk zijn, kunnen bepaalde voedings- en levensstijlfactoren dit proces versnellen.

Van het roken van sigaretten is bijvoorbeeld bekend dat ze collageen afbreken en huidveroudering, rimpels en verlies van elasticiteit veroorzaken.

Van overmatig drinken is ook aangetoond dat het de veroudering van de huid versnelt door de collageenproductie te verminderen en de reparatiemechanismen van de huid te beschadigen.

Bovendien kan het volgen van een dieet met veel toegevoegde suiker en ultra-bewerkt voedsel leiden tot vroegtijdige veroudering door bij te dragen aan een proces dat glycatie wordt genoemd. Dit vermindert de collageenomzet.

Overmatige blootstelling aan de zon vermindert ook de collageenproductie, dus het smeren met zonnebrandcrème en het vermijden van overmatige blootstelling aan de zon kan helpen tekenen van vroegtijdige huidveroudering te voorkomen.

Collageen voor de Huid

Een van de meest populaire toepassingen van collageensupplementen is om de gezondheid van de huid te ondersteunen. Onderzoek suggereert dat het nemen van collageensupplementen bepaalde aspecten van de gezondheid en het uiterlijk van de huid kan verbeteren.

Een overzicht van 19 studies met 1.125 deelnemers (95% vrouwen) in de leeftijd van 20 tot 70 jaar wees uit dat het nemen van gehydrolyseerd collageen de hydratatie, elasticiteit en rimpels van de huid verbeterde in vergelijking met placebo-behandelingen.

Gehydrolyseerd collageen is een veelvoorkomend type collageen dat wordt gebruikt in supplementen dat wordt gemaakt met behulp van een proces dat hydrolyse wordt genoemd. Dit proces breekt het eiwit af in kleinere stukjes, waardoor het voor het lichaam gemakkelijker wordt om te absorberen.

De doses collageen die effectief blijken te zijn voor het verbeteren van de gezondheid van de huid in onderzoeksstudies variëren, hoewel de meeste studies gedurende 8 weken of langer 2,5-15 gram per dag hebben gebruikt.

Goede kwaliteit Collageen bestellen

Een goed collageen supplement moet aan een aantal voorwaarden voldoen. Allereerst is het belangrijk om te bepalen waar het van gemaakt is en of de vissen of runderen op een duurzame wijze gevangen of gehouden zijn en er geen antibiotica gebruikt is. Dit is in grote mate bepalend voor de kwaliteit. Daarnaast is het goed om uit te vinden of er vitamine C is toegevoegd aan het supplement. Dit zorgt voor een betere opname van collageen. Vitamine C uit Acerola is dan een erg goeie keuze. Als laatste kun je kijken of er nog andere toevoegingen in zitten. Dit is over het algemeen niet nodig, maar je betaalt er dan wel voor. Pure collageen met vitamine C is voldoende.

Collageen is een eiwit dat wordt aangetroffen in bindweefsel, huid, pees, bot en kraakbeen.

Het biedt structurele ondersteuning aan weefsels en is ook betrokken bij essentiële lichamelijke processen, waaronder weefselherstel en signalering tussen cellen.

Je lichaam maakt collageen zelf aan, maar je kunt het ook consumeren via collageensupplementen en bepaalde voedingsmiddelen, die de gezondheid van je huid, je botten en meer ten goede kunnen komen. Bij Natuurvoordeel hebben we een mooi assortiment met hoge kwaliteit collageen supplementen.

Op de volgende pagina lees je alles over DLPA (DL-Phenylalanine)