Menu
Winkelwagentje

L-lysine supplementen

 L-lysine is een aminozuur. Die zijn belangrijk voor allerlei functies die in ons lichaam afspelen, meestal zonder dat je het doorhebt. Wat is L-lysine, wat doen aminozuren en hoe bestel ik gemakkelijk L-lysine supplementen? Dat lees je hier.

L-Lysine capsules
Nieuw 14 % korting
Brand: APB Holland
APB L-Lysine capsules. Lysine is een van de meest essentiële aminozuren. Dat wil zeggen dat ons lichaam het niet zelf kan aanmaken. Lysine is echter wel een aminozuur dat van vitaal belang is voor onze gezondheid. Omdat ons lichaam geen lysine kan produceren uit andere aminozuren, zijn we dus geh..
€21,45 €24,95
Excl. BTW:€19,68
1 - 1 van 1 (1 pagina's)

Wat is L-lysine?

L-lysine is een aminozuur. Dat zijn de bouwstenen van eiwitten in ons lichaam. Het wordt ‘essentieel’ genoemd omdat ons lichaam het niet zelf kan aanmaken. We moeten het dus uit onze voeding halen.

Natuurlijke bronnen van L-lysine

L-lysine komt voor in verschillende voedingsmiddelen, en de meeste mensen krijgen voldoende lysine binnen via hun dagelijkse voeding. Voedingsmiddelen die rijk zijn aan lysine zijn onder andere:

 • Vlees, zoals kip, rundvlees en varkensvlees
 • Vis, zoals zalm en tonijn
 • Zuivelproducten, zoals kaas, yoghurt en melk
 • Peulvruchten, zoals bonen en linzen
 • Noten en zaden, zoals amandelen en zonnebloempitten

L-lysine supplementen

L-Lysine supplementen worden gemaakt door middel van fermentatie, een proces waarbij geselecteerde micro-organismen worden gebruikt. Deze micro-organismen groeien in een oplossing die glucose of melasse, ammoniumverbindingen, anorganische zouten en andere stoffen bevat.
In eenvoudige bewoordingen betekent dit dat L-Lysine wordt geproduceerd door microscopisch kleine organismen te gebruiken die groeien in een mengsel van suikers, ammoniumverbindingen en andere stoffen. Deze organismen, zoals bacteriën, zetten deze ingrediënten om in L-Lysine. Het eindproduct, L-Lysine, wordt vervolgens geëxtraheerd en verwerkt tot supplementen die je gemakkelijk, dagelijks kunt gebruiken.
Dit proces van fermentatie wordt vaak uitgevoerd met behulp van bacteriën zoals Escherichia coli en Corynebacterium glutamicum. Het is een efficiënte manier om L-Lysine op grote schaal te produceren voor gebruik in supplementen en andere toepassingen.

De L-Lysine capsules van APB hebben de hoge kwaliteit die je van APB Holland gewend bent.

Tekort aan L-Lysine

Een tekort aan L-lysine komt niet zo veel voor, maar het kan wel. Het kan enkele symptomen en gezondheidsproblemen veroorzaken. Hier zijn enkele tekenen die kunnen wijzen op een tekort aan L-lysine:

 • Constant moe zijn
 • Misselijkheid en zelfs braken.
 • Duizeligheid
 • Verminderde eetlust
 • Onrust en prikkelbaarheid
 • Bloeddoorlopen ogen
 • Gebrekkige groei, vooral bij kinderen
 • Bloedarmoede
 • Voortplantingsstoornissen
Een tekort aan L-lysine is relatief zeldzaam. Mensen die een veganistisch dieet volgen moeten er echter op letten dat ze voldoende L-lysine binnenkrijgen, omdat plantaardige bronnen over het algemeen minder lysine bevatten. Het consumeren van peulvruchten zoals bonen, erwten en linzen kan een goede manier zijn om de inname van L-lysine te verhogen. Ook bij een parasitaire infectie neemt de lysinebehoefte naar schatting met 20% toe.

Bijwerkingen

Over het algemeen wordt L-Lysine goed verdragen wanneer het als voedingssupplement wordt ingenomen. Net als bij elk supplement, kunnen sommige mensen milde bijwerkingen ervaren, waaronder:

 • Maagklachten. Dit kan meestal worden voorkomen door het supplement met voedsel in te nemen.
 • Diarree. Volg de aanbevolen hoeveelheid om problemen te voorkomen.
 • Allergische reacties. Dit kan variëren van huiduitslag tot ernstigere reacties. Als je allergische symptomen opmerkt, stop dan onmiddellijk met het gebruik van het supplement en raadpleeg een arts.
 • Verhoogd calciumgehalte. L-Lysine kan de opname van calcium bevorderen. Voor mensen die vatbaar zijn voor hypercalcemie (te veel calcium in het bloed), kan dit een zorgpunt zijn.
L-lysine kan reageren met andere stoffen. Als je supplementen slikt, kun je daar beter rekening mee houden:
Niet samen met Arginine. L-lysine en arginine gebruiken hetzelfde transporteiwit voor opname in het lichaam. Als beide aminozuren worden gesuppleerd, is het belangrijk om ze afzonderlijk en buiten de maaltijd in te nemen. Dit helpt om concurrentie te voorkomen.
Opname van ijzer en zink. L-lysine kan de opname van ijzer en zink bevorderen. In het geval van een ijzertekort kan overwogen worden om naast ijzersupplementen ook L-lysine (1,5-2 gram per dag) te nemen.
Calciumabsorptie. Zoals we zagen kan L-lysine de opname van calcium in het maag-darmkanaal bevorderen en de uitscheiding van calcium via de urine verminderen. Als je calciumsupplementen gebruikt, kan het overwegen van L-lysine suppletie ook nuttig zijn.

Synergie met vitamine C. Vitamine C werkt samen met L-lysine bij de productie van collageen en elastine in het lichaam. Deze samenwerking is belangrijk voor de gezondheid van de huid en het bindweefsel.
Er is een mogelijkheid dat L-lysine de werking van bepaalde medicijnen beïnvloedt. Bijvoorbeeld, L-lysine zou de effectiviteit van 5-HT4 agonisten zoals prucalopride of tegaserod kunnen verminderen, en het kan de werking van benzodiazepines versterken. Wees voorzichtig met L-lysine supplementen als je benzodiazepines gebruikt.

L-lysine supplementen online bestellen

Bij Natuurvoordeel.nl bestel je natuurlijke supplementen van de hoogste kwaliteit. Met een beoordeling van maar liefst een 9.3 waarderen klanten in Nederland en België ons enorm, mede dankzij de scherpe prijzen. Bestel je je supplement voor 15.00? Dan wordt het op werkdagen nog dezelfde dag verzonden! Je gezonde leven begint vandaag.

Op de volgende pagina lees je alles over NAC ( N-Acetyl-Cysteïne )