De verschillende vormen Collageen.

De laatste tijd staat collageen volop in de belangstelling. Het wordt gepromoot door influencers en je ziet het steeds meer in de schappen van winkels staan, tot zelfs in de supermarkt aan toe! Maar wat is collageen nu eigenlijk voor stof en welke soorten zijn er? Heeft het zin om het in je crème te hebben of is collageen innemen beter of juist een echte hype? In dit artikel gaan we hier dieper op in.

Collageen en de Jeugd.

Vanaf je 25e neemt de lichaamseigen productie van collageen langzaam af. Dit zie je in rimpeltjes, slappere huid en grijze haren. Een gladde, strakke huid wordt geassocieerd met jeugd. Collageen is dus met recht een jeugdig stofje. Omdat het dus afneemt, wordt aangeraden om op een bepaald moment collageen in te nemen als supplement om de tekenen van veroudering tegen te gaan.

Wat is Collageen?

Collageen is een eiwit dat je buiten de lichaamscellen in de zogenaamde extracellulaire matrix vindt. Dit betekent dat collageen dus niet ín maar buiten de cellen, in de vloeistof en weefsels eromheen, zit. Deze gelatineachtige stof biedt steun aan de cellen en het helpt in de communicatie van de cellen. Verder weten we nog niet heel veel meer over deze matrix.

Maar collageen is dus belangrijk voor stevigheid en structuur. In de huis zorgt het voor elasticiteit, trekkracht en dat de huis samengedrukt kan worden. Dit is belangrijk voor de genezing van de huid. Maar collageen is ook betrokken bij gewrichten, spieren, pezen, botten, bloedvaten en tanden en tandvlees. Bijna overal in het lichaam is collageen dus belangrijk.

28 Vormen van Collageen.

Er zijn meer dan 28 vormen van collageen in ons lichaam aanwezig. Ze worden aangeduid met Romeinse cijfers en de eerste zes types (I - VI) zijn het meest belangrijk in het menselijk lichaam. Collageen type I is het meest aanwezig. Kraakbeen bevat voornamelijk type II. Beide types kunnen helpen bij klachten gerelateerd aan ons bewegingsapparaat, namelijk skelet, spieren en pezen.

Belangrijkste types Collageen:

I
Huid, botten, bindweefsel, pezen, ligamenten, bloedvaten, kraakbeen
II
Tussenwervelschijven, ribben, neus, strottenhoofd, luchtpijp
III
Huid, synovia, bloedvaten
IV
Filtersystemen
VII
Epitheelweefsel, urinewegen, geslachtsorganen
VIII
Bloedvaten

Collageen als supplement.

Wanneer je collageenpoeder of -capsules koopt zie je vaak aanduidingen als ongedenatureerd of gehydrolyseerd. Maar wat betekent dat? Uit onderzoek is gebleken dat gehydrolyseerd beter is. Gehydrolyseerd houdt in dat het collageen als is afgebroken in kleinere collageenpeptiden. Dit wordt erg goed opgenomen in het lichaam. Deze vorm wordt ook vaak ingezet bij diverse reumatische aandoeningen.

Waar wordt Collageen van gemaakt?

Collageen wordt in principe van dierlijke bronnen gemaakt. Er bestaat geen synthetisch collageen en plantaardig collageen is anders en minder goed onderzocht. De poeders, pillen en drankjes die je in de winkels ziet zijn dus vaak gemaakt van runderen, varkens, kippen of vis. Hoewel dit voor het collageen zelf niet veel uitmaakt, maakt het voor de kwaliteit wel verschil. Kies bijvoorbeeld het liefst voor collageen van grasgevoerde runderen en het liefst hormoon- en antibioticavrij. Zo voorzie je jezelf van een hoge kwaliteit, goed opneembare collageen waar je lichaam wat mee kan.

Collageen wordt vaak aangeprezen als supplement voor de huid. En hoewel de huid voor 70% uit collageen bestaat, is vitamine C belangrijker omdat dit de aanmaak van collageen bevordert. Smeren met crèmes waar collageen in zit heeft geen enkel nut, omdat de peptiden te groot zijn om in de huid door te dringen.

Wanneer je collageen voor de gewrichten wilt nemen, kun je ook heel goed zelf lekkere bouillon van botten maken. Het karkas van een kip is hier heel geschikt voor en de bouillon daarvan smaakt erg lekker en is ook versterkend wanneer je ziek bent.

APB Holland heeft ook een collageen poeder ontwikkeld wat is gemaakt van de huid en schubben van vissen. Gebruik je liever geen producten gemaakt van runderbotten? Dan is de Marine collageen poeder zeker geschikt voor jou.