Een normale bloeddruk en gezonde bloedvaten: ondersteun je lijf

Het handhaven van een gezonde bloeddruk is zeer belangrijk, want hoe hoger de bloeddruk , des te groter is de kans dat je gezondheidsproblemen krijgt. Alle belangrijke organen van ons lichaam, zoals hersenen en hart, ontvangen voedingsstoffen en zuurstof via het bloed. Het kloppen van het hart stuwt dat bloed door de bloedvaten, zodat het door het lichaam naar alle belangrijke organen stroomt. De bloedvaten zullen zich aanpassen, en nauwer of wijder worden om een gezonde bloeddruk te behouden. Een normale bloeddruk en gezonde bloedvaten zijn dus enorm belangrijk. Je kunt je lijf hier extra voor ondersteunen, bijvoorbeeld met supplementen.

Een normale bloeddruk en gezonde bloedvaten


Wanneer je je bloeddruk laat meten, krijgt je twee getallen, een boven- en een ondergetal.

● Systolische bloeddruk. Dit is het eerste en hoogste, het bovengetal. . Dit is het hoogste niveau dat je bloeddruk bereikt wanneer je hart klopt en bloed door het lichaam stuwt. Een bovendruk van 120 of lager is een ideale bloeddruk. Hiermee heb je het minste risico op hart- en vaatziekten.
● Diastolische bloeddruk. Het tweede getal, of onderste getal, is het laagste niveau dat je bloeddruk bereikt wanneer je hart zich ontspant tussen twee slagen.

Bloeddruk wordt uitgedrukt in millimeters kwik (mmHg), omdat in ouderwetse bloeddrukmeters de druk werd gemeten door middel van een kwikkolom. Als het eerste getal 120 is en het tweede getal 80, zou dit worden geschreven als 120/80 mmHg, en zou je het '120 over 80' noemen.

Gezonde bloedvaten

Het gezond houden van de bloedvaten is essentieel voor een gezond hart en een goede bloeddruk. Gezonde bloedvaten zijn zacht en soepel zodat het bloed moeiteloos kan stromen, maar slagaders worden dikker en harder naarmate men ouder wordt, als gevolg van de opbouw van plaque. Het gevolg zijn nauwe bloedvaten. Je kunt zelf je bloedvaten gezond houden, bijvoorbeeld door:

  • De bloeddruk in de gaten te houden
  • Het cholesterolniveau laag te houden
  • Bloedsuikerwaarde laag te houden
  • Actief te blijven
  • Gezond eten
  • Eventueel gewicht verliezen
  • Stop met roken

Supplementen die de bloeddruk en bloedvaten ondersteunen

Om het hart en de bloedvaten extra te ondersteunen, kun je voedingssupplementen gebruiken. Biodream BeWell Care is een proteïne houdende drank met o.a. vitamine C, vitamine B1 en folaat.

Vitamine C draagt bij aan de vorming van collageen wat van belang is voor een goede conditie van de bloedvaten
Vitamine B1/Thiamine is goed voor het hart
Folaat ondersteunt de aanmaak van rode/witte bloedlichaampjes

Een ander supplement dat ter ondersteuning kan dienen voor een gezonde bloeddruk en bloedvaten, is Nataos Cordi Posome. Cordi-posome is een veelzijdig supplement met oa. wijnstok, meidoorn, gember en duizendknoop.

Wijnstok ondersteunt een normale werking van bloedvaten*
Japanse meidoorn heeft een positieve bijdrage aan de normale werking van het hart en bloedvaten*
Gember heeft een gunstige werking op bloedvaten en ondersteunt daarmee de normale werking van het hart*
Duizendknoop ondersteunt een normale bloeddruk*

* Gezondheidsclaim in afwachting van goedkeuring door de Europese Commissie

Wanneer is er sprake van een hoge of lage bloeddruk?

We weten dat een gezonde bloeddruk onder de 140/90: 90/60mmHg tot 120/80mmHg is een ideale bloeddruk. Deze waarden wijken af:

    140/90mmHg of meer - je hebt misschien hoge bloeddruk

De meeste artsen gebruiken 140/90mmHg als het afkappunt voor de diagnose van hoge bloeddruk (hypertensie). Dit is het punt waarop uw risico op ernstige gezondheidsproblemen toeneemt. Artsen kunnen medicijnen voorschrijven en je adviseren je levensstijl aan te passen om de bloeddruk te verlagen.

    120/80mmHg tot 140/90mmHg - pre-hoge bloeddruk

Ook wel hoge-normale bloeddruk genoemd. Dit is geen hoge bloeddruk, maar het is een beetje hoger dan het zou moeten zijn en betekent dat je een hoge bloeddruk zou kunnen ontwikkelen.

    90/60mmHg tot 120/80mmHg - ideale bloeddruk

Ook wel normale bloeddruk genoemd. Je bloeddrukwaarde is gezond. Bij dit niveau heb je een veel lager risico op hartaandoeningen en beroertes. Een gezonde levensstijl helpt om je bloeddruk binnen het gezonde bereik te houden.

    90/60mmHg of lager - je hebt mogelijk een lage bloeddruk

Een lage bloeddruk is meestal geen probleem, maar soms kun je je flauw of duizelig voelen . Ook zou het een teken kunnen zijn van een ander gezondheidsprobleem.