Waarom Krill olie beter is dan vis olie.

Visolie, afkomstig van vette vis zoals ansjovis, makreel en zalm, is een van de populairste voedingssupplementen ter wereld. Krill olie is afkomstig van kleine schaaldiertjes, Antarctische krill genaamd. Deze zeediertjes zijn een basisvoedsel voor veel dieren, waaronder walvissen, zeehonden, pinguïns en andere vogels. Beide oliën (ook verkrijgbaar in capsule vorm) zijn een goede bron van omega-3. Toch is krill olie in opkomst, om vele redenen. Lees verder om te zien waarom krill olie beter is dan vis olie.

Verschil krill olie en vis olie.

Krill olie ziet er al anders uit dan visolie. Terwijl visolie meestal een gele kleur heeft, geeft een natuurlijk voorkomende antioxidant genaamd ‘astaxanthine’ krill olie een roodachtige kleur. Het ruikt ook niet naar vis. De voordelen voor de gezondheid komen voornamelijk van twee soorten omega-3 vetzuren, namelijk eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA). Van beide is aangetoond dat ze, naast andere voordelen, de gezondheid van hart en hersenen in stand houden.

Zowel krill olie als vis olie zijn rijk aan omega-3.

Net als visolie is krill olie rijk aan EPA en DHA, de twee soorten omega-3 vetzuren die de meeste gezondheidsvoordelen bieden. De vetzuren in krillolie hebben echter een andere structuur dan die in visolie, en dit kan een invloed hebben op de manier waarop het lichaam ze gebruikt. De belangrijke Omega's EPA en DHA:

  • EPA en DHA dragen bij tot de normale werking van het hart (bij een dagelijkse inname van 250 mg EPA en DHA)
  • DHA is een belangrijke bouwsteen voor de hersenen (bij een dagelijkse inname van 250 mg DHA)
  • EPA en DHA voor een verantwoord triglyceridengehalte/vetgehalte in het bloed (bij een dagelijkse inname van 2 g DHA) Triglyceride is een vetsoort die in het bloed zit.
  • DHA helpt om normaal en scherp te blijven zien

De aanvullende dagelijkse inname van EPA en DHA mag samen niet meer dan 5 g bedragen.

Waarom is krill olie beter dan vis olie?

Daar zijn een aantal redenen voor. We leggen ze uit, in het kort:

  • Ons lichaam kan krill olie beter opnemen
  • Krill olie is nog rijker in antioxidanten
  • Krill olie is beter voor het hart
  • Krill olie blijft langer goed dan visolie, en behoudt daarmee zijn werking
  • Visolie heeft een grotere kans op vervuiling dan krill olie

Ons lichaam kan krill olie beter opnemen.

Het lijkt erop dat krill olie beter opgenomen kan worden dan vis olie, omdat een groot deel van het DHA en EPA in krill olie gebonden is aan fosfolipiden. Door de fysische eigenschappen van fosfolipiden lossen ze op in water, waardoor ze gemakkelijk kunnen worden opgenomen. Dit zou aangeven dat krill olie een aantal absorptie voordelen heeft ten opzichte van visolie, omdat fosfolipiden de structuur van celmembranen vormen; daarom zou de doorgang van de omega-3's in krill olie door de darmwand en in de bloedstroom gemakkelijker moeten zijn. De omega-3's in visolie daarentegen zijn gebonden aan triglyceriden, die niet gemakkelijk oplossen in water. Het feit dat krill olie gemakkelijk opneembare fosfolipiden bevat, suggereert dat een kleinere dosis omega-3 uit krill olie even doeltreffend kan zijn als de hogere concentratie die in visolie gevonden wordt.

Krill olie is een goede bron van antioxidanten.

Antioxidanten helpen het lichaam te beschermen tegen oxidatieve stress, een vorm van celschade die wordt veroorzaakt door moleculen die vrije radicalen worden genoemd.
Krill olie bevat een antioxidant genaamd astaxanthine, die niet wordt gevonden in de meeste visoliën. Er gaan stemmen op die beweren dat de astaxanthine in krill olie het beschermt tegen oxidatie en ervoor zorgt dat het niet ranzig wordt op de plank. Deze bewering is echter niet door definitief onderzoek bevestigd.
Onderzoek heeft echter aangetoond dat de antioxiderende en ontstekingsremmende eigenschappen van astaxanthine de gezondheid van het hart ten goede kunnen komen.

Krill olie is beter voor het hart.

Krill olie heeft ongeveer dezelfde hoeveelheid DHA als visolie, maar heeft meer EPA. EPA en DHA dragen bij tot de normale werking van het hart. Door ze in uw voeding op te nemen, kunt u de triglyceriden, een type vet in het bloed, verlagen. Dat is allemaal goed en wel, want vet in het bloed, verstopte slagaders en hoge bloeddruk zijn risicofactoren voor hartziekten.

Slechts een paar studies hebben gekeken naar de voordelen van krill olie ten opzichte van visolie supplementen, en niet uitgebreid genoeg om er definitieve conclusies uit te kunnen trekken. Onderzoekers in Noorwegen hebben krillolie bij muizen onderzocht. De resultaten zijn beschikbaar in het European Journal of Nutrition. Zij ontdekten dat, hoewel visolie en krillolie vergelijkbare voedingsbronnen van omega-3 vetzuren zijn, krill olie de bloedspiegels van bepaalde vetten kan verlagen. Dat zou enorm veelbelovend zijn.

Krill olie blijft langer goed dan visolie.

Visoliën zijn in het algemeen onstabiel en zeer gevoelig voor oxidatie, waardoor de kwaliteit van de olie afneemt. Zelfs met de toevoeging van antioxidanten, zoals vitamine C of E, kan het voor producenten van visoliesupplementen een uitdaging zijn om de kwaliteit te handhaven gedurende de houdbaarheidsperiode van een product, en verschillende studies hebben aangetoond dat niet iedereen daarin slaagt. Geoxideerde visoliën zouden theoretisch het tegenovergestelde effect kunnen hebben van waar ze voor bedoeld zijn - sommige experts suggereren zelfs dat ze ontstekingen zouden kunnen versterken in plaats van verminderen. Visoliën hebben ook de neiging een visachtige geur te hebben, en de meeste bevatten smaakstoffen om deze onaangename geur te maskeren. Een nadeel hiervan is dat deze ook tekenen van mogelijke ranzigheid kunnen verbergen. De astaxanthine in krill olie het beschermt tegen oxidatie en ervoor zorgt dat het niet ranzig wordt.
Visolie heeft een grotere kans om vervuild te zijn.
Visolie wordt gewonnen uit de weefsels van vette koudwatervis, met name zalm, haring, makreel, ansjovis en sardines. Sommige bedrijven, maar niet allemaal, doen dit met behulp van duurzame viskweekmethoden.

Bezorgdheid over de opstapeling van toxines, zoals kwik, dioxines en polychloorbifenylen (PCB's), net als stabiliteits- en smaakproblemen met visoliën en de voortdurende achteruitgang van de vispopulaties in de wereld, hebben de zoektocht naar alternatieve bronnen van omega-3 vetzuren aangezwengeld. Een van deze bronnen is krillolie.

Is krill olie beter dan vis olie?

Met wat we tot nu toe weten over krill olie en vis olie, lijkt het er zeker op dat krill olie beter is. Krill olie is vaak iets duurder in aanschaf, doordat krill op open zee gevist moet worden. Maar we zagen ook dat het langer goed blijft. Dus de investering blijft uiteindelijk hetzelfde. Direct krill olie bestellen? De capsules Krill Oil Superior van Nataos zijn gemakkelijk in gebruik en MSC gecertificeerd.