Insecten eten

Velen van ons eten al insecten zonder dat we het weten. Insecten - of delen ervan - worden vaak verwerkt in zogenoemde E-nummers. Bovendien zijn er veel landen in de wereld waar het al heel lang gewoon is om insecten te eten. Ruim 2 miljard mensen eten insecten, volgens de Wereldlandbouworganisatie. Er worden 1.900 verschillende insectensoorten gegeten, waaronder sprinkhanen, krekels, rupsen, kevers, kakkerlakken, mieren, bijen, wespen, termieten, vlinders en motten. En vergeet niet: je kunt ze gewoon verwerken in lekkere gerechten. Je hoeft dus niet ‘zo’ een krekel in je mond te stoppen. Al kan dat wel leuke reacties geven op een feestje.

Hoe smaken krekels?

Je kunt krekels gekookt, gebakken, gewokt of gefrituurd eten. De smaak van krekels is rijk en nootachtig. Insecten zijn rijk aan eiwitten. De voedingswaarde van een kilo insectenvlees is vergelijkbaar met die van vlees. De samenstelling van de eiwitten is ook vergelijkbaar met vlees. De hoeveelheid varieert sterk, net zoals dat bij verschillende vleessoorten onderling het geval is: van 7 tot 48 gram eiwit per 100 gram. Krekels zitten boordevol spieropbouwende eiwitten, vitamines, mineralen en gezonde vetten. Volgens het Voedingscentrum passen insecten dan ook uitstekend in een gevarieerde en gezonde voeding. Insecten kun je bijvoorbeeld eten als vervanger vlees.

Wat voor voeding kun je met insecten bereiden?

Je kunt allerlei recepten bedenken waar je insecten in kunt verwerken. Je hóeft ze niet als vleesvervanger te gebruiken, maar de meeste mensen vinden dat wel het makkelijkst. Er zijn zelfs lekkere recepten voor toetjes met meelwormen. Krekels worden vaak ingezet om lekkere burgers van te maken. In het assortiment van Nimavert zijn ook producten verkrijgbaar die je als maaltijd kunt eten, of die kunnen dienen als basis voor een maaltijd of tussendoortje. We hebben chips met krekels en krekeltapenade op basis van aubergine.

Insecten eten is goed voor het milieu.

Insecten worden gezien als de duurzame vleesvervanger bij uitstek. Volgens een artikel in het duurzame nieuwsplatform OneWorld komt bij de insectenkweek slechts 1% van alle koolstofdioxide vrij die nodig is om één kilo rundvlees te produceren. Naast het feit dat insecten zorgen voor een lagere CO2-uitstoot, hebben insecten minder water en ruimte nodig. Zeker op lange termijn is het dus vele malen duurzamer dan grootschalige veeteelt. Een kilo rundvlees heeft bijvoorbeeld 25 kilo aan voer gekost. Voor een kilo eetbare krekels is dat slechts 2 kilo voer. En MilieuCentraal toonde ook aan dat insecten een belangrijke bron van eiwitten zijn. Wie allergisch is voor schaaldieren of huisstofmijt moet overigens voorzichtig zijn met het krekels eten. Wil je meer lezen over insecten en duurzaamheid? Bezoek dan zeker deze site eens: Duurzaaminstecteneten

Krekels eten is gezond!

Uit een onderzoek van de Universiteit van Wisconsin bleek ook dat mensen die elke dag krekels eten, gezondere darmen hebben dan mensen die dat niet doen. Bij proefpersonen met krekels op het dieet was een eiwit dat wordt geassocieerd met ontsteking in het bloed, verminderd. Ze vonden ook meer "gezonde bacteriën" in hun darmen. Krekels eten is lekker, gezond én goed voor het milieu.

Krekels kopen om te eten

Bij Natuurvoordeel hebben we verschillende producten met en van insecten:

Krekels in Belgische chocolade, verkrijgbaar in 3 smaken:

De tapenade op basis van aubergine krijgt extra smaak dankzij de toegevoegde krekels. Bovendien zorgen ze voor meer vitamines, antioxidanten, vezels en eiwitten.
De krekel snacks zijn een veel gezonder alternatief dan de gewone chips die we kennen uit de supermarkt. Ze zijn ontzettend lekker, en bevatten meer dan 25% eiwitten.
Krekels in Belgische chocolade, een echte verrassing!

Gedroogde insecten, ready to eat: