Menu
Winkelwagentje
BugBox
Nieuw 18 % korting

BugBox

€49,95
€61,14
Excl. BTW: €45,83
  • Voorraad: In voorraad
  • SKU: bugbox1
  • Levertijd: Werkdagen voor 15:00 besteld; zelfde dag verzonden.

Beschikbare opties

Insecten als voedsel

Velen van ons eten al insecten zonder dat we het weten. Insecten - of delen ervan - worden vaak verwerkt in zogenoemde E-nummers. Bovendien zijn er veel landen in de wereld waar het al heel lang gewoon is om insecten te eten. Ruim 2 miljard mensen eten insecten, volgens de Wereldlandbouworganisatie. Er worden 1.900 verschillende insectensoorten gegeten, waaronder sprinkhanen, krekels, rupsen, kevers, kakkerlakken, mieren, bijen, wespen, termieten, vlinders en motten. En vergeet niet: je kunt ze gewoon verwerken in lekkere gerechten. Je hoeft dus niet ‘zo’ een krekel in je mond te stoppen. Al kan dat wel leuke reacties geven op een feestje.

Welke insecten kun je eten?

Al hoewel er in de rest van de wereld veel meer soorten insecten worden gegeten houden wij het in Europa over het algemeen bij krekels, meelwormen en sprinkhanen.
Deze drie soorten kom je in verschillende vormen tegen op het bord. Dat kan zijn als poeder verwerkt in snacks of bijvoorbeeld eetbare lepels en in tapenade.
Een “griezeligere” vorm is het insect in z’n geheel gedroogd. Daarbij kun je nog goed zien hoe het beestje er oorspronkelijk heeft uitgezien.

Hoe eet je gedroogde insecten?

Gedroogde insecten kun je op verschillende manieren nuttigen. Uiteraard kun je het insect in z’n geheel zo opeten. Bij meelwormen en krekels zal je daar niet snel van vol zitten, die zijn echt super klein. Een sprinkhaan is echter zo’n 4 – 5 centimeter lang, dat is dus een echte snack. Wij adviseren wel om de pootjes en de vleugels van een gedroogde sprinkhaan af te halen voordat je hem opeet. De vleugels hebben geen fijne structuur en aan de poortjes kunnen hele kleine haakjes zitten die je keel kunnen irriteren. Als je de sprinkhanen verwerkt tot een poeder voor een recept dan kun je deze delen gewoon laten zitten.

Ook insecten kunnen een allergische reactie oproepen

Mensen die gevoelig zijn voor het eten van bijvoorbeeld garnalen en kreeft kunnen ook een allergische reactie krijgen bij het eten van insecten.
Ook als je allergisch bent voor huisstofmijten of bijen- of wespensteken is het aan te bevelen om voorzichtig te zijn met het eten van insecten.

Stap in de wereld van insecten eten en help de planeet een handje

Een groot voordeel van het kweken van insecten als duurzame eiwitbron, is dat ze zo weinig voer nodig hebben. Het voer dat ze krijgen, zetten ze heel efficiënt om naar eiwitten. Dit komt omdat ze koudbloedig zijn en een korte levenscyclus hebben. Omdat ze weinig voedsel nodig hebben, is er ook weinig landbouwoppervlakte nodig om voedsel voor ze te produceren. Insecten zijn ook wereldvriendelijk te kweken, omdat ze weinig mest produceren en vrijwel geen broeikasgassen als CO2 en methaan uitstoten. Ook de hoeveelheid uitgestoten stikstof is zeer laag bij insecten.

BugBox van Natuurvoordeel

Om voordelig kennis te kunnen maken met gedroogde, eetbare insecten hebben we de BugBox gemaakt. Hierin zitten drie soorten gedroogde insecten; Krekels, meelwormen en sprinkhanen. Als extraatje zit er een verpakking choco krekels bij, de smaak kun je zelf kiezen. Enjoy!

Ingrediënten:

Gedroogde sprinkhaan (Logusta migratoria), Gedroogde meelworm (Tenebrio molitor), Gedroogde krekels (Acheta domesticus), Cacaoboter, suiker, emulgator, SOJAlecithine, natuurlijk vanille aroma, glansmiddel (carnaubawas)

Voedingswaardes:

Gedroogde sprinkhaan (Logusta migratoria)

Voedingswaarde per 100 gram:

Energie
1736 kj / 415 kcal
Vetten
waarvan verzadigde
14,3 gr
5 gr
Koolhydraten
waarvan suikers
< 0,6 gr
< 0,6 gr
Voedingsvezels
10,6 gr
Eiwitten
69,5 gr
Zout
0,5 gr

Gedroogde krekels (Acheta domesticus)

Voedingswaarde per 100 gram:

Energie
1856 kj / 444 kcal
Vetten
waarvan verzadigde
21,5 gr
7,85 gr
Koolhydraten
waarvan suikers
2,7 gr
< 0,8 gr
Voedingsvezels
4,9 gr
Eiwitten
57,3 gr
Zout
0,3 gr

Gedroogde meelworm (Tenebrio molitor)

Voedingswaarde per 100 gram:

Energie
2130 kj / 511 kcal
Vetten
waarvan verzadigde
30,8 gr
7,62 gr
Koolhydraten
waarvan suikers
6,7 gr
< 0,2 gr
Voedingsvezels
3,3 gr
Eiwitten
50 gr
Zout
0,34 gr

Verpakking:

Gedroogde krekels 50 gram
Gedroogde sprinkhanen 25 gram
Gedroogde meelwormen 50gram
Choco krekels 80 gram

Allergenen:

Risico op reacties voor mensen met een allergie voor schaaldieren en/of huisstofmijt

Reviews Over BugBox

  • (0)

Totaal Reviews (0)
Klik hier om een review te schrijven over dit product.


Gerelateerde artikelen