Menu
Winkelwagentje

Kruiden en Planten

De natuur gebruiken om de gezondheid te bevorderen en te behouden is niet een modern iets. Door de eeuwen heen hebben verschillende culturen deze kennis toegepast en doorgegeven aan de volgende generatie. Het gebruik van kruiden en planten voor de gezondheid noemen we ook wel fytotherapie. Kruidenpreparaten zijn producten die alleen planten of delen van planten als actief ingrediënt hebben. Dit kan de wortel zijn zoals bij kurkuma, maar ook de bladeren, bloemen of de bast kunnen verwerkt worden. Dit gaat door middel van koken, drogen of vermalen.

Chinese geneeskunde

Met name in de Chinese geneeskunde en in de Ayurveda spelen kruiden en planten een belangrijke rol als het gaat om genezing en welbevinding. Maar ook in Europa waren we lang bekend met de geneeskrachtige werking van kruiden en planten. Pas toen de Westerse geneeskunde zich verder ging ontwikkelen en ‘moderner' werd, raakte fytotherapie meer en meer op de achtergrond. Evengoed zijn veel bekende medicijnen van tegenwoordig gebaseerd op plantaardige grondstoffen. De bekendste daarvan is aspirine, dat de basis heeft in wilgenbast.

Bij Natuurvoordeel vind je een uitgebreid assortiment hoge kwaliteit kruiden- en planten preparaten. Een aantal uit de meest populaire bespreken we hieronder.

Curcuma

Curcuma (ook geschreven als Kurkuma) is niet alleen een heerlijke smaakmaker en een krachtige kleurstof, maar het heeft ook verschillende eigenschappen die gunstig kunnen zijn voor de gezondheid:

 • (Voorlopig) toegestane gezondheidsclaims*
 • Kurkuma is een antioxidant, wat betekent dat het vrije radicalen kan bestrijden*
 • Draagt bij tot de instandhouding van sterke botten* en gewrichten*
 • Het ondersteunt de lever door vet af te breken*
 • Kurkuma helpt de ontstekingsreacties in het lichaam onder controle te houden*
 • Bevordert de eetlust*
 • Ondersteunt de bloedcirculatie en de hartfunctie*
 • Helpt het immuunsysteem*
 • Ondersteunt een gezonde huid*

*Gezondheidsclaim in afwachting van goedkeuring door de Europese Commissie

In curcuma supplementen zie je vaak de naam Curcumine staan. Dit komt omdat dit de actieve stof is in kurkuma. Curcumine in combinatie met zwarte peper zorgt dat de opneembaarheid (dus wat je lichaam daadwerkelijk opneemt) hoog is.

Rhodiola

Rhodiola is een vetplantje en een zogeheten adaptogeen kruid. Adaptogeen komt van het Engelse woord ‘to adapt’ wat aanpassen betekent. Adaptogenen helpen je lichaam en geest aan te passen aan veranderingen in de omgeving. Rhodiola biedt steun bij stressvolle omstandigheden en bevordert het uithoudingsvermogen en de spierkracht bij atleten. In China wordt dit plantje al van oudsher ingezet door atleten.

(Voorlopig) toegestane gezondheidsclaims*:

 • Het biedt ondersteuning in spannende tijden/ bij stresssituaties
 • Rhodiola is gunstig voor een goede geestelijke balans
 • Rhodiola bevordert het uithoudingsvermogen en de spierkracht bij sporters

* Gezondheidsclaim(s) in afwachting van goedkeuring door de Europese Commissie.

Rhodiola gedijt het beste op koude plekken en je vindt het dan ook in het Noordpoolgebied, Europees gebergte maar ook in de Rocky Mountains en de gebergtes van Centraal-Azië.

Ashwagandha

Ashwagandha wordt al eeuwenlang toegepast in de Ayurveda, India’s traditionele kruidenleer. Ashwagandha is ook een adaptogeen kruid en heeft een ontspannende werking.

(Voorlopig) toegestane gezondheidsclaims:*

 • Ashwagandha heeft een adaptogene werking
 • Ashwagandha is gunstig voor een goede geestelijke balans
 • Ashwagandha werkt ontspannend/ rustgevend

* Gezondheidsclaim in afwachting van goedkeuring door de Europese Commissie.

De Latijnse naam voor ashwagandha is Withania somnifera. Somnifera betekent zoveel als slaapverwekkend. Het zijn voornamelijk de wortels en de bladeren van deze plant die gebruikt worden. Deze bevatten namelijk withanolide, een flavonoïde. Dit is een plantaardig antioxidant. Bij Natuurvoordeel hebben we zowel de pure ashwagandha als complexen waar ashwagandha in verwerkt zit met specifieke doeleinden, bijvoorbeeld bij stress of voor de menopauze.

Kruiden en Planten en Medicijngebruik

Wanneer je wilt starten met het gebruik van een kruidenpreparaat, maar je gebruikt medicijnen, laat je dan goed informeren door je huisarts of therapeut. Kruiden kunnen namelijk in sommige gevallen interacties aangaan met reguliere medicatie.

Kruiden en Planten bij Natuurvoordeel

Bij ons vind je alleen de beste kwaliteit planten en kruiden preparaten. Wij selecteren onze producten met zorg en kiezen daar waar mogelijk voor biologisch en gecontroleerde teelt.

In de volgende categorie lees je alles over paddenstoelen