Menu
Winkelwagentje

Valeriaan supplementen

Valeriaan wordt gewonnen uit de wortels van de Valeriana officinalis plant. De plant staat vooral bekend om een betere nachtrust te ondersteunen*. Lees alles over Valeriaan supplementen en hoe je ze eenvoudig kunt bestellen.

* Gezondheidsclaim in afwachting van goedkeuring door de Europese Commissie

APB valeriaan extract capsules. Valeriaan komt van nature voor in Europa en groeit op grasrijke, ruig begroeide plekken, doorgaans op vochtige grond langs oevers van zoete wateren. De plant dankt zijn naam aan het Latijnse ’valere’, dat ‘gezond zijn’ betekent. De plant is te herkennen aan de roze ..
€21,45 €24,95
Excl. BTW:€19,68
1 - 1 van 1 (1 pagina's)

Valeriaan, een sterk kruid

De Valeriaan officianalis plant is inheems in Europa en delen van Azië en staat bekend om zijn karakteristieke clusters van kleine witte of lichtroze bloemen.

Valeriaan is een overblijvende plant die gedijt in vochtige, voedselrijke bodems en vaak te vinden is in graslanden, weilanden en langs waterwegen. Ook in Nederland, zelfs in het wild. De plant kan behoorlijk groot worden, met rechtopstaande stengels en geveerde bladeren. De bloemen hebben een aangename geur, licht muskusachtig.

De werkzame stoffen in valeriaan zitten vooral in de wortels van de plant. Deze stoffen zijn bijvoorbeeld valepotriaten, valereenzuur en andere verbindingen die verantwoordelijk kunnen zijn voor de werking van valeriaan.

De naam ‘valeriaan’ is afgeleid van het Latijnse woord ‘valere’, wat ‘sterk en gezond’ betekent. Deze naam komt mogelijk de historische associatie van de plant met gezondheidsbevorderende eigenschappen en het gebruik ervan om het welzijn te ondersteunen. Het kan ook over de geur gaan.

Wat doet valeriaan voor je lichaam?

Valeriaan wordt over de hele wereld enorm veel gebruikt. Het:

  • Heeft een gunstige invloed op de slaapfunctie*
  • Valeriaan helpt bij het bevorderen van de slaapbereidheid*
  • Voor de geestelijke veerkracht*
  • Is goed voor het hart*
  • Het helpt de spijsvertering*

* Gezondheidsclaim in afwachting van goedkeuring door de Europese Commissie

Een rijke geschiedenis

De plant werd al in de oude Griekse en Romeinse beschavingen gebruikt vanwege zijn veronderstelde slaapbevorderende eigenschappen*. Zowel Griekse artsen als Romeinse geleerden, zoals Galenus, verwezen naar de plant.

In de middeleeuwen werd valeriaan ook veel gebruikt, vooral in Europa. Ook hier ging het vaak om beter slapen*. Bovendien geloofde men dat valeriaan bescherming bood tegen boze geesten en heksen. Een beetje zoals knoflook tegen vampieren.

* Gezondheidsclaim in afwachting van goedkeuring door de Europese Commissie

Valeriaan supplementen

Valeriaan kun je in Nederland plukken en gebruiken, bijvoorbeeld voor thee. Het is dan moeilijk inschatten hoeveel van de werkzame stoffen je binnenkrijgt. De leeftijd en groeiomstandigheden van de plant zijn bijvoorbeeld misschien onbekend. En zelfs als je dat weet, is het nog lastig doseren.

Veel mensen kiezen dan ook voor het gemak van een supplement. Valeriaan wordt bijvoorbeeld in thee verwerkt, zoals in deze Dutch Harvest Sleepy Hemp thee. De valeriaan capsules van APB maken het nog makkelijker om dagelijks een veilige dosis te gebruiken.

Mogelijke bijwerkingen

Valeriaan supplementen worden over het algemeen als veilig beschouwd voor de meeste mensen wanneer ze op de juiste manier worden gebruikt. Er zijn enkele waarschuwingen

  • Het wordt over het algemeen niet aangeraden om valeriaan supplementen te gebruiken tijdens de zwangerschap of borstvoeding, omdat er onvoldoende onderzoek is gedaan naar de veiligheid ervan voor deze groepen.
  • Valeriaan kan invloed hebben op de werking van bepaalde medicijnen, zoals slaapmiddelen, antidepressiva en kalmeringsmiddelen. Het is raadzaam om met een zorgverlener te overleggen als je medicijnen gebruikt voordat je valeriaan supplementen inneemt.
  • Hoewel valeriaan als kalmerend middel wordt gebruikt, kan overmatig gebruik leiden tot bijwerkingen zoals hoofdpijn, duizeligheid en maagklachten. Houd je aan de aanbevolen dosering op de verpakking.
  • In zeldzame gevallen kunnen mensen allergische reacties ervaren bij het gebruik van valeriaan supplementen. Als je allergische symptomen opmerkt, stop dan onmiddellijk met het gebruik ervan.
  • Valeriaan kan, vanwege zijn invloed op de slaap*, de alertheid beïnvloeden. Wees voorzichtig bij activiteiten die concentratie en alertheid vereisen, zoals autorijden.
* Gezondheidsclaim in afwachting van goedkeuring door de Europese Commissie

Valeriaan supplementen online bestellen

Bij Natuurvoordeel.nl bestel je natuurlijke supplementen van de hoogste kwaliteit. Met een beoordeling van maar liefst een 9.3 waarderen klanten in Nederland en België ons enorm, mede dankzij de scherpe prijzen. Bestel je je supplement voor 15.00? Dan wordt het op werkdagen nog dezelfde dag verzonden! Je gezonde leven begint vandaag.

Op de volgende pagina lees je alles over Vlierbes