Menu
Winkelwagentje

Vitamine B3 (niacine) supplementen

Vitamine B3, of niacine, is een essentiële vitamine voor het menselijk lichaam. Het speelt een belangrijke rol in het metabolisme van voedsel en de productie van energie. Lees hoe vitamine B3 werk, wanneer een supplement een goed idee is en welke supplementen je kunt kiezen.
Nataos All in one plus vloeibare multi
onze tip! 15 % korting
Brand: Nataos
Nataos All in One Plus vloeibare multi. Nataos All in One is een vloeibare 'multi'. Waar we het woord 'multi' normaal gesproken samen zien met 'vitamine', is Nataos all in one plus meer dan dat: het bevat enorm veel vitaminen (een multivitamine), maar ook mineralen, kruiden en aminozuren. Niet vo..
€29,32 €34,50
Excl. BTW:€26,90
Compleet vitamine B complex met vitamine c uit citrus en 100% vegetarisch. Onderzoek toont aan de alle Nederlanders eigenlijk een tekort aan vitamine B hebben. Met de B-vitamin complex van Together krijg je alle benodigde vitamines B gemakkelijk binnen. Alle ingrediënten in dit supplement zijn op..
Vanaf €9,07
Excl. BTW:€11,89
1 - 2 van 2 (1 pagina's)

Wat is vitamine B3 precies en is niacine hetzelfde?

Niacine, of vitamine B3, is een wateroplosbare B-vitamine die van nature voorkomt in sommige voedingsmiddelen en aan voedingsmiddelen wordt toegevoegd. Ook vind je het in supplementen. Niacine werkt in het lichaam als co-enzym, met meer dan 400 enzymen die ervan afhankelijk zijn voor verschillende reacties.

Het lichaam kan zelf niet voldoende vitamine B3 aanmaken om aan de dagelijkse behoefte te voldoen. Vitamine B3 wordt wel in kleine hoeveelheden aangemaakt uit het aminozuur tryptofaan, maar deze omzetting is niet efficiënt genoeg om te voorzien in de dagelijkse behoefte van het lichaam aan vitamine B3. We moeten het dus binnenkrijgen door voeding of vitamine B3 supplementen.

De twee meest voorkomende vormen van niacine in voedsel en supplementen zijn nicotinezuur en nicotinamide. Het lichaam kan zelf tryptofaan - een aminozuur - omzetten in nicotinamide. Niacine is oplosbaar in water, zodat overtollige hoeveelheden die het lichaam niet nodig heeft, worden uitgescheiden in de urine.

Wat doet vitamine B3 in het lichaam

Niacine speelt een aantal belangrijke rollen in het lichaam:

 • Het helpt energie vrij te maken uit de voeding
 • Niacine voedt de huid (van binnenuit)
 • Vitamine B3 is goed voor de gemoedstoestand
 • Het goed voor de slijmvliezen
 • Niacine draagt bij aan extra energie bij vermoeidheid/moeheid
 • Ook heeft het een positieve invloed op de werking van het zenuwstelsel

Bij een minimale dosering van 18 mg. vitamine B3

Vitamine B3 supplementen

Vitamine B3 supplementen zijn fijn voor mensen die niet genoeg vitamine B3 binnenkrijgen via hun dieet of die een verhoogde behoefte hebben aan deze voedingsstof. Dat zijn bijvoorbeeld mensen met een bepaalde genetische afwijking die leidt tot een verhoogde uitscheiding van vitamine B3, mensen die veel alcohol drinken, of mensen die bepaalde medicijnen gebruiken die het vitamine B3-niveau in het lichaam verlagen. Je vindt niacine/vitamine B3 in Vitamine B complex capsules van Together.

Niacine tekort

Een tekort aan vitamine B3 komt niet veel voor, omdat het in veel voedingsmiddelen zit. Zo zit het in:

Rood vlees: rundvlees, runderlever, varkensvlees

 • Gevogelte
 • Vis
 • Bruine rijst
 • Noten, zaden
 • Peulvruchten
 • Bananen

Soms wordt extra niacine aan ontbijtgranen of brood toegevoegd

Een persoon met niacine tekort kan last hebben van symptomen als depressie, vermoeidheid, geheugenverlies, hallucinaties en hoofdpijn. Ook huiduitslag komt veel voor, vooral bij delen van de huid die veel zon krijgen.
Mensen met bepaalde risicofactoren lopen een hoger risico op een vitamine B3-tekort. Dit omvat mensen die leven in armoede of die een beperkte variëteit en hoeveelheid voedsel consumeren, zoals in ontwikkelingslanden. Daarnaast lopen mensen met chronisch alcoholisme en het carcinoid syndroom ook een hoger risico op een vitamine B3-tekort.

Vitamine B3 supplementen direct online bestellen

Bij Natuurvoordeel.nl bestel je natuurlijke supplementen van de hoogste kwaliteit. Met een beoordeling van maar liefst een 9.3 waarderen klanten in Nederland en België ons enorm, mede dankzij de scherpe prijzen en de gratis verzending vanaf € 45,- (België vanaf € 80,-)
Bestel je je supplement voor 15.00? Dan wordt het op werkdagen nog dezelfde dag verzonden!

Je gezonde leven begint vandaag.

Op de volgende pagina lees je alles over vitamine B5