Menu
Winkelwagentje

Vitamine D3 supplementen

Vitamine D is een in vet oplosbare vitamine die ook wel bekend staat als ‘vitamine zon’. Het is betrokken bij de regulering van calcium en fosfor in het lichaam. Lees over vitamine D3, de rol in het lichaam en over goede supplementen wanneer de zon zich even niet laat zien.
APB Vitamine D3 & K2 softgels.Vitamine D is zowel een voedingsstof die we eten als een hormoon dat ons lichaam aanmaakt. Het heeft een symbiotische relatie met vitamine K2. Daarom zijn beide samengevoegd in de softgel supplementen van APB. Vitamine D is vitamine ‘zon’. Vitamine D i..
€21,45 €24,95
Excl. BTW:€19,68
Merk: Nataos
ADEK-posome capsules. ADEK staat voor de 4 basisvitaminen: A, D, E en K. ADEK-posome is een alles in één formule om je gezondheid een boost te geven. Terwijl vitamine D wellicht het meest bekend is, zijn de andere ADEK vitaminen lang stiefmoederlijk behandeld geweest. Wat zijn de specifieke ei..
€32,12 €36,50
Excl. BTW:€29,47
Merk: Nataos
Nataos All in One Plus vloeibare multi. Nataos All in One is een vloeibare 'multi'. Waar we het woord 'multi' normaal gesproken samen zien met 'vitamine', is Nataos all in one plus meer dan dat: het bevat enorm veel vitaminen (een multivitamine), maar ook mineralen, kruiden en aminozuren. Niet vo..
€29,32 €34,50
Excl. BTW:€26,90
Deze Bone Aid formule van Together levert organisch calcium op basis van zeewier, plantaardige vitamine D3 en vitamine K2 uit kikkererwten. Calcium, vitamine D en vitamine K2 dragen bij aan de instandhouding van normale botten.Calcium is een essentieel onderdeel voor ons lichaam. Het heeft vel..
Vanaf €12,57
Excl. BTW:€16,48
Unieke immuun-versterkende formule met vitamines C & D, Zink en Selenium. Alle ingrediënten zijn op basis van voeding verkregen. Door een zorgvuldig productieproces en lage temperaturen, blijven levende enzymen, fytonutriënten, aminozuren, sporenelementen en andere bioactieve co-factoren in de su..
Vanaf €10,47
Excl. BTW:€13,72
Speciaal ontwikkeld voor de unieke behoeften van de man: Men's Multi Vit van Together. Precies wat de moderne man nodig heeft. Speciaal ontwikkeld voor de unieke behoeften van de man: de Men s Multi Vit van Together. Precies wat de moderne man nodig heeft. Alle voedingswaarden zijn..
Vanaf €10,47
Excl. BTW:€13,72
De menopauze-formule van Together bevat 22 volwaardige vitamines en mineralen, waaronder vitamine B1, B6, B8, B12 en vitamine D. Alle voedingswaarden zijn afkomstig van voedsel, oceaan bronnen en plantaardige ingrediënten. Tijdens de menopauze draait het allemaal om het behouden van balans. De m..
Vanaf €17,47
Excl. BTW:€22,90
Speciaal ontwikkeld voor de unieke behoeften van de vrouw: de Woman’s Multi Vit van Together. Precies wat de moderne vrouw nodig heeft. Alle voedingswaarden zijn afkomstig van voedsel, oceaan bronnen en plantaardige ingrediënten. De supplementen worden geproduceerd onder gecontroleerde omstandig..
Vanaf €9,77
Excl. BTW:€12,81
Vitamine D3 uit duurzaam geoogste korstmossen. De kokosolie zorgt voor een betere opname in het lichaam. Deze speciale veganistische, plantaardige vitamine D3 van Together wordt geproduceerd uit korstmos. Het korstmos komt uit Noord-Amerika en gedijt goed in afgelegen, koele, bergachtige klimate..
Vanaf €6,27
Excl. BTW:€8,22
1 - 9 van 9 (1 pagina's)

Wat is vitamine D?

Vitamine D wordt geproduceerd door het lichaam wanneer de huid wordt blootgesteld aan zonlicht, vooral UVB-stralen. Het lichaam kan het overigens ook uit voeding, zoals vette vis (makreel, haring, zalm), eierdooiers en verrijkte voedingsmiddelen halen. Maar de hoeveelheid vitamine D die in voeding wordt gevonden is over het algemeen vrij laag. Meestal halen we niet genoeg vitamine D uit voeding alleen. We hebben de zon dus echt nodig!

Wanneer vitamine D in het lichaam wordt opgenomen, ondergaat het verschillende processen. Dit gebeurt onder andere in de lever, waar vitamine D wordt omgezet in een precursor (een stof die nodig is om er vitamine D3 van te kunnen maken) genaamd 25-hydroxyvitamine D (25(OH)D). Ook de nieren zijn betrokken. Daar wordt het omgezet in de actieve vorm van vitamine D, 1,25-dihydroxyvitamine D (1,25(OH)2D). Dit actieve hormoon heeft verschillende functies in het lichaam, zoals je hieronder kunt lezen.

Vitamine D werkt samen met andere voedingsstoffen in het lichaam. Bijvoorbeeld, calcium en vitamine K2 werken samen met vitamine D om de gezondheid van de botten te ondersteunen. Vitamine D werkt ook samen met parathyroïdhormoon (PTH), dat wordt geproduceerd door de bijschildklieren en helpt bij de regulering van calcium- en fosfaatniveaus in het bloed.

Vitamine D3

Vitamine D3, ook bekend als cholecalciferol, is dezelfde vorm van vitamine D die ons lichaam aanmaakt. Het is daardoor heel goed opneembaar, je ziet het veel in supplementen.

Er zijn ook andere vormen van vitamine D, zoals vitamine D2 (ergocalciferol) die van nature voorkomt in bepaalde schimmels en wordt toegevoegd aan sommige voedingsmiddelen zoals verrijkte melk en ontbijtgranen. Vitamine D3 heeft echter een hogere biologische beschikbaarheid dan vitamine D2, wat betekent dat het beter door ons lichaam kan worden opgenomen en efficiënter kan worden gebruikt. Daarom wordt vitamine D3 vaak gebruikt als supplement om een tekort aan vitamine D aan te vullen.

Wat doet vitamine D in het lichaam?

Vitamine D - en daarmee vitamine D3 - draagt bij aan verschillende belangrijke processen in het lichaam:

 • Vitamine D draagt bij tot de opname en het activeren van calcium en fosfor uit de botten.
 • Vitamine D is goed voor het skelet van kinderen.
 • Het verhoogt de opname van kalk in de botten.
 • De vitamine draagt bij aan het proces van celvernieuwing.
 • Vitamine D helpt het (natuurlijk) immuunsysteem van de lichaamscellen van kinderen.
 • Het ondersteunt de afweer van het lichaam.
 • Ook is het van belang voor het behoud van sterke tanden.
 • Daarnaast is het goed voor de spieren.

Vitamine D en de zon

Vitamine D wordt dus in ons lichaam geproduceerd door blootstelling aan zonlicht. De hoeveelheid is afhankelijk van verschillende factoren, waaronder de breedtegraad waarop we ons bevinden (welk land), het seizoen, het tijdstip van de dag, de hoeveelheid huid die wordt blootgesteld en het huidtype. Over het algemeen hebben mensen die in noordelijke breedtegraden wonen, zoals Nederland, minder kans op voldoende blootstelling aan zonlicht, vooral in de winter. Mensen met een donkere huid hebben ook meer moeite om voldoende vitamine D te produceren door blootstelling aan zonlicht, omdat melanine in de huid de productie van vitamine D afremt.

Vitamine D supplementen

Krijg je niet voldoende zon (bijvoorbeeld in de winter) of denk je dat je niet voldoende vitamine D binnenkrijgt? Dan zijn supplementen een goed idee.

 • Ook kun je vitamine D aanvullen door:
 • Vaker overdag een wandeling maken, vooral in de winter. Probeer daarbij geen handschoenen en korte mouwen te dragen, als de temperatuur dat toelaat. Kijk wel uit voor overmatige blootstelling aan de zon, zeker in de zomer.
 • Leef gezond en beweeg voldoende. Door een gezonde levensstijl wordt vitamine D het beste opgenomen in het lichaam.
 • Gebruik goede supplementen.

Het voedingscentrum raadt een dagelijkse hoeveelheid van 10 microgram vitamine D aan. Die hoeveelheid geldt ook voor kleine kinderen. Alleen mensen van boven de 70 jaar zouden zich moeten richten op 20 microgram per dag.

Fijne supplementen om vitamine D3 aan te vullen zijn bijvoorbeeld de softgel capsules Vitamine D3 & K2 120 van APB. Ook de capsules van Nataos, ADEK vitaminen Posome bevatten vitamine D, naast vitamine A, E en K. De Vitamine D3 Together 30 capsules zijn bovendien veganistisch.

Teveel vitamine D

Vitamine D is belangrijk voor onze gezondheid, maar net als bij alle andere voedingsstoffen is het ook mogelijk om te veel binnen te krijgen. De Europese voedselveiligheidsautoriteit EFSA heeft daarom vastgesteld wat de bovengrens is van de aanvaardbare dagelijkse inname van vitamine D. Dit is afhankelijk van de leeftijd van de persoon. Volwassenen en kinderen van 11 tot 17 jaar mogen bijvoorbeeld maximaal 100 microgram vitamine D per dag binnenkrijgen. Voor kinderen tussen de 1 en 10 jaar oud is de bovengrens 50 microgram per dag, terwijl voor kinderen tot 1 jaar de grens op 25 microgram per dag ligt.

Houd je dus goed aan de aanbevolen dosering van je supplement, om een te grote inname te voorkomen.

Vitamine D3 supplementen direct online bestellen

Bij Natuurvoordeel.nl bestel je natuurlijke supplementen van de hoogste kwaliteit. Met een beoordeling van maar liefst een 9.3 waarderen klanten in Nederland en België ons enorm, mede dankzij de scherpe prijzen en de gratis verzending vanaf € 45,- (België vanaf € 80,-)
Bestel je je supplement voor 15.00? Dan wordt het op werkdagen nog dezelfde dag verzonden!

Je gezonde leven begint vandaag.

Op de volgende pagina lees je alles over vitamine E