Suiker, maar dan zonder suiker......

Nu dat bij bijna iedereen wel duidelijk is dat suiker het witte monster is en verantwoordelijk is voor veel chronische gezondheidsproblemen, zijn veel mensen op zoek naar een gezond en natuurlijk alternatief. Erythritol is een natuurijk suikeralcohol dat met de dag populairder wordt omdat het niet de vreemde nasmaak van stevia heeft en ook geen darmklachten geeft zoals andere suikeralcoholen (denk aan mannitol of xylitol).

Omdat erythritol het mondgevoel en smaak geeft van suiker, blijkt het een populaire suikervervanger. Maar wat is erythritol nu eigenlijk en hoe gebruik je het?

Wat is Erythritol?

Erythritol is een suikeralcohol die van nature voorkomt in bepaalde vruchten als peren, druiven en watermeloenen. Of gefermenteerde producten als bier en sojasaus. Sommige wetenschappers hebben ook kleine hoeveelheden ontdekt in het menselijk lichaam.

Waar normale suiker 4 calorieën per gram heeft en xylitol 2,4 gram, bevat erythritol veel minder: 0,24 calorieën per gram (6% van de hoeveelheid in suiker). Waar suiker 100% zoet is, is erythritol ongeveer 60 - 80% zoet in dezelfde hoeveelheid. Omdat het van zichzelf dus minder zoet is dan suiker, wordt het vaak gemengd met stevia zoals GreenSweet doet.

Er is nog wat controverse rondom erythritol omdat het vaak uit genetisch gemanipuleerde mais gewonnen wordt. GreenSweet garandeert dat in hun producten dit niet het geval is en dat ze dan ook 100% GMO-vrij zijn.

Is Erythritol veilig?

Evengoed zijn er wel een paar kanttekeningen waar je rekening mee moet houden:

 • Wees altijd terughoudend met het gebruik van zoetstoffen. Omdat men ze als vervanger voor suiker gebruikt, bestaat het risico dat je er teveel van consumeert. Dit is vaak vele malen hoger dan de hoeveelheid erythritol die van nature in fruit zit.
 • De studies naar de veiligheid van zoetstoffen wordt altijd uitgevoerd op gezonde mensen of op dieren. Veiligheid in gebruik bij zwangeren, mensen met een zwakke gezondheid of kinderen kan daarom niet gegarandeerd worden.
 • Lees altijd goed de etiketten en koop alleen gegarandeerd goede kwaliteit erythritol, omdat er veel GMO varianten op de markt zijn.

 • Dat gezegd hebbende, er werden alleen bijwerkingen gerapporteerd wanneer men een uitzonderlijk hoge dosis erythritol nam op een lege maag, anders niet. Erythritol wordt snel opgenomen in de dunne darm en ongeveer 90% wordt via de urine weer uitgescheiden. Hierom is het dan ook een favoriet zoetmiddel bij mensen met diabetes of mensen die een koolhydraatarm dieet volgen.

  Hoe gebruik je Erythritol?

  Erythritol is een 1 op 1 vervanger voor suiker. Er zijn verschillende vormen te koop zoals de gewone witte variant die kristalsuiker vervangt. Maar er is ook Icing, Brown en siroop. Ook zijn er zoetjes voor in de koffie of thee. Je kunt uitstekend bakken met erythritol: het behoudt zijn zoetkracht tot 200˚ Celsius. Gebruik erythritol dan ook in je baksels, maar ook om je yoghurt of pannenkoeken van wat extra zoet te voorzien.

  De bruine ‘suiker’ variant bestaat uit erythritol, stevia en melasse en is net zo zoet als reguliere bruine suiker. Deze variant is erg lekker in bijvoorbeeld ontbijtkoek, zelfgemaakte kruidnoten of in de havermout. Gebruik de Icing om je gebak iets feestelijks te geven of om over de poffertjes te strooien. Ook kun je dit heel goed gebruiken bij zelfgemaakte shortbread waarbij poedersuiker bijdraagt aan dat heerlijke, kruimelige mondgevoel.

  Kortom: zorg dat je GreenSweet Erythritol in je keukenkast hebt staan, want het is wat ons betreft een hele goeie vervanger voor gewone suiker!